Gene Clark hylles på Mono

Gene Clark hylles på Mono

Tekst: Beatles
Foto: Promo (www.geneclark.com)

Litt uten å ha tenkt så mye over det har Mono blitt stedet for hyllest-konserter for artister de liker godt. Onsdag 17. november 2004 ville Gene Clark ha fylt 60 år. Denne kvelden er en rekke norske vokalister invitert til Pløensgate 4 for gi legenden en verdig bursdagsfeiring.

Følgende artister er foreløpig bekreftet:
Johnny Hide (Number Seven Deli)
Christer Knutsen (Tumbleweed)
Frank Hammersland (Popium)
Sgt. Petter
Mark Steiner
Thom Hell
Joachim Åkerstrøm (Cinnamoon)
Thomas Innstø (TheJessica Fletchers)
Njål Brauer (The Moods)
Helge Martin Framnes (Wholy Martin)
Anders Vinogg og Egil Brekken (American Suitcase)

Husband for kvelden: The Love Connection

For de fleste vil Gene Clark for alltid være forbundet med sine år som medlem av The Byrds. Han var i starten deres viktigste låtskriver, og leverte fra seg legendariske sanger som You Showed Me, Feel A Whole Lot Better, Set You Free This Time og Eight Miles High, før hans etterhvert notoriske flyskrekk gjorde det umulig for han å fortsette.

Starten på karrieren
Mens The Byrds gjorde ferdig mesterverket Younger Than Yesterday, samlet Gene Clark en gjeng brilliante musikere og ga ut sitt første soloalbum Gene Clark With The Gosdin Brothers. Dette skulle bli starten på en brokete karriere, for selv om albumene hans alltid var av en høy standard solgte de sørgelig lite.

To album med banjogeniet Dough Dillard fulgte (The Fantastic Expedition Of Dillard & Clark og Through The Morning, Through The Night), samtidig spilte Clark inn en rekke låter til sitt andre soloalbum. Dessverre er disse innspillingene fremdeles ikke utgitt. Først i 1971 kom hans andre og selvtitulerte album Gene Clark (også kjent som ”White Light”).

Klassiker
I 1973 ble The Byrds gjenforent med originalbesetningen. Albumet The Byrds skuffet kritikerene, men Gene Clark fikk platekontrakt med Asylum Records og staret innspillingen av albumet som for alltid blir stående som hans mesterverk, No Other.

No Other var en kommersiell fiasko etter den ble sluppet i 1974, men i årenes løp har stadig flere oppdaget albumet, og utover på nitti tallet dukket det stadig opp på lister over tidenes beste album-kåringer.

Two Sides To Every Story fulgte I 1977, etterfulgt av to album med hans gamle kollegaer fra The Byrds; Roger McGuinn og Chris Hillman. (McGuinn, Clark & Hillman og City). Alkohol og narkotikaproblemer tok stadig mer av, og Genes trofaste fans måtte vente helt til 1984 før hans neste (og siste soloalbum) Firebyrd omsider ble gitt ut.

Da Gene møtte Carla
Under en konsert introduserte kompisen Tom Slocum Carla Olson for Clark. De møttes bokstavlig talt på scenen da Carla blir bedt om å gå opp for å spille Feel A Whole Lot Better sammen med ham. Samarbeidet resulterte i hans siste utgivelse So Rebellious A Lover, sluppet i 1987.

24. mai 1991 blir Gene Clark funnet død i sitt hjem. Men onsdag 17. november gjenoppstår hans musikk på Café Mono.

Billetter kr. 150,- selges i baren på Mono.

Fotograf: Paul A. Nordal

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.