Ingen Alarm-bombe detonert

Ingen Alarm-bombe detonert

Alarm markerer altså at det i 2005 er femte året på rad hvor den alternative musikkprisen deles ut. Årets nominerte er som vanlig stemt frem av landets ledende musikkjournalister, 74 i tallet, mens stemmegivningen som bestemmer hvem som vinner hver kategori deles femti prosent mellom de samme journalistene og publikum.

Oversett Sissy Wish?
Hvem som er de nominerte i år ble offentliggjort under et nominasjonsparty på Rockefeller i går kveld og avslører ingen store overraskelser. Det Fotograf: Anthony Hopkinsmåtte i så fall være at Sissy Wish som debuterte med albumet You May Breathe… og som våknet til minst dobbel maxiyatzy på terningenene etter lanseringen av platen sist vinter ufattelig nok ikke ble nominert til årets poppris.

Plaster på såret får være at Siri Wåberg, som er artistens egentlige navn, istedet får mulighet til å stikke av med en Alarmpris som årets nykommer. Dette er for øvrig en spesialpris som er plassert på sidelinjen av de øvrige prisene fordi dette er NRK-programmet Lydverket sin helt egen pris, valgt av en spesialjury tilknyttet TV-programmets redaksjon. Hvorfor denne klassen i likhet med prisen for årets video er plassert utenfor det ordinære nominasjonssystemet er ikke helt enkelt å forstå.

Fotograf: EMI

Bredere profil
Ellers vitner årets nominasjoner til de ti forskjellige prisene om mindre fantasifulle forslag enn før, samtidig som Alarm stadig beveger seg nærmere en bredere profil enn hva dette smalere alternativet til Spellemannprisen opprinnelig var ment som. Dette kan nok ha en sammenheng med at linjene mellom undergrunn og kommersielt gradvis er visket bort. Likevel glimrer storselgere av året, som Bjørn Eidsvåg, Kurt Nilsen og Odd Nordstoga, med sitt fravær. Alle navn som garantert vil dukke opp når Spellemannprisen offentliggjør sine nominasjoner senere i vinter.

Ellers er det påfallende få av artistene som vi gjennom 2004 har sett dukke opp med klippekort på høye terningkast i landets avisredaksjoner Fotograf: Warner Music ikke er nominert til Alarm 2005. Dette gjelder foruten nevnte Sissy Wish også blant andre William Hut, Dadafon, Thom Hell, Helldorado, Hanne Hukkelberg og Tellusalie.

Annie og Kings Of Convenience er som nevnt innledningsvis de to navnene som har fått flest nominasjoner med tre hver, mens Thomas Dybdahl, Euroboys, Gåte, The International Tussler Society, Ralph Myerz And The Jack Herren Band, WE og Wibutee alle i teorien har mulighet til å stikke av med to priser hver.

Den fullstendige nominasjonslisten er som følger (klikk på navn/titler som er markert med rødt for å lese Panoramas anmeldelse av de nominerte):

ROCK
Euroboys: Soft Focus
Gluecifer: Automatic Thrill
Gåte: Iselilja
The International Tussler Society: Motorpsycho Presents The International Tussler Society
WE: Smugglers

POP
Annie: Anniemal
Thomas Dybdahl: One Day You’ll Dance For Me, New York City
Kings Of Convenience: Riot On An Empty Street
Minor Majority: Up For You & I
Bertine Zetlitz: Rollerskating

METAL
Darkthrone: Sardonic Wrath
Enslaved: Isa
Khold: Mørke Gravers Kammer
Mayhem: Chimera
Red Harvest: International Punishment Programs

HIP HOP
Gatas Parlament: Fred, Frihet & Alt Gratis!
Jaa9 & OnklP: Sjåre Brymæ
Karpe Diem: Glasskår EP
Madcon: It’s All A Madcon
Tungtvann: III: Folket Bak Nordavind

ELEKTRONIKA
Illumination: The Poppy Rocks
Mental Overdrive: 083
Ost & Kjex: Some, But Not All Cheese Comes From The Moon
Ralph Myerz And The Jack Herren Band: Your New Best Friends
Snuten: We Are The Future

JAZZ
Lars Horntveth: Pooka
Scorch Trio: Luggumt
Fotograf: CCAPSusanna And The Magical Orchestra: A List Of Lights And Buoys
The Thing: Garage
Wibutee: Playmachine

LIVE
Thomas Dybdahl
Gåte
The International Tussler Society
Ralph Myerz And The Jack Herren Band
WE

LÅT
Annie: Chewing Gum
Euroboys: One Way Street
Jim Stärk: Morning Song
Kings Of Convenience: I’d Rather Dance With You
The National Bank: Tolerate

VIDEO
Kings Of Convenience: I’d Rather Dance With You
Sondre Lerche: Two Way Monologue
Ravi & DJ Løv: Dødssøt
Ugress: Manhattan Sapphire
Wibutee: You Are In Space, So Are You

NYKOMMER (LYDVERKET-PRISEN)
Annie
The Beautiful People
Bonk
Samsaya
Sissy Wish

I motsetning til de to foregående årene har Alarm nå skilt lag fra by:Larm og flyttet tilbake til hovedstaden og Rockefeller. Selve prisutdelingen finner sted samme sted lørdag 5. februar 2005, og konferansierer for kvelden er NRK P3-programlederne Marthe Stokstad og Kyrre Holm Johansen. Publikum har anledning å stemme på sine favoritter på www.alarmweb.org fra i dag og tett opp til prisutdelingen i februar.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.