Morthana – Lokomotivet Morthana

Morthana – Lokomotivet Morthana

Ungguttene Anders Hana og Morten J. Olsen, henholdsvis 22 og 23 år gamle, utgjør to tredjedeler av monsteret Morthana. Begge har tross sin unge alder flere års fartstid innen jazz og improvisasjon. Blant annet fra gruppen Ultralyd, der de sammen med de ikke ukjente Kjetil D. Brandsdal og Frode Gjerstad, ga ut plate i fjor.

Musikalsk er Morthana et ekspresstog med Olsen på trommer som lokfører, Hana på gitar som skinnegang og Andrew D’Angelo på saksofon- og klarinett som den ulende og massive dampmaskinen. D’Angelo er kanskje mer kjent som aktiv musiker i New Yorks alternative jazzmiljø og som medlem av Matt Willson Quartet.

Sammen har de forent Stavanger og New York i et improvisasjonsvirvar som virker både forvirrende og kontrollert. Når lytteren tror bandet har mistet grepet, så svarer trioen med supertighte rockebeats, gitariff og reinspikka jazznytelser.

Ingen av de fem sporene på den 36 minutter korte platen har fått noen navn annet enn Trakk 1, 2, ,3 ,4 og 5. Altså, her gis det ingen hint til verken tema eller uttrykk. Det er opp til lytteren selv å finne et bruksområde for denne lettantennelige bomben av en plate.

Når trioen leker som mest kan enhver fan av Art Ensemble of Chicago kjenne seg igjen. På den andre siden appellerer også Morthana til dem som trenger mer av håndfaste rytmer, riff og driv enn det frijazzen kan tilby.

Morthana leverer den reneste formen for musikalsk adrenalin. Et fantastisk høydepunkt er på spor nummer tre, en perkusjons utfoldelse, der man hører Olsen skrike; ”SATAN” fra bak trommesettet.

Du skjønner at her er det energi å hente.

René Misje

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.