A Year From Easter – Spennende minimalisme

A Year From Easter – Spennende minimalisme

Det er ingen noksagter med i det følget Wallumrød har samlet sammen. I stedet har han gjennom sitt Christian Wallumrød Ensemble funnet frem til flere av de ypperste aktørene fra det lille, men ytterst kvalitetssikre jazzmiljøet her hjemme.

Nils Økland ga ut en av årets beste skiver i fjor og maktet å forene folkemusikk med avantgarde. Arve Henriksen har vært med på å definere trompeten som instrument som medlem i bl.a. Food og Supersilent i tillegg til noen rent ut magiske plater under eget navn. Per Oddvar Johansen er kanskje mest kjent som en del av det strålende The Source.

De tre musikerne er til stede på alle måter gjennom albumets riller; fra Johansens trippende trommer, Henriksens nesten hviskende blåsere til Øklands felehistorier. Likevel er dette til syvende og sist Wallumrøds plate og han skinner som en sol hver gang han berører en tangent. Fra det ømme til det harde – det spiller ingen rolle. Han styrer sporene dit han vil ha dem for så å slippe taket fullstendig og la melodien bli fanget opp av ensemblet. Det låter besnærende.

Christian Wallumrød Ensemble samler sammen et knippe komposisjoner fra Wallumrøds penn sammen med to låter fra bandet og Økland, samt en tradisjonell salme. Dette har blitt et album med en rekke perlespor; Stompin’ At Gagarin er et tangenttrampende kutt som viser Wallumrøds evne til å fange det lekne i det strukturerte. Det hele kan nesten føles bundet i den lille rytmen, men med enkle klangbilder skaper han nesten en hel myte ut av musikken.

Denne uttrykksfulle minimalismen føles veldig befriende for et utrenet øre. Man hører ikke de åpenbare tekniske finessene; i stedet dras man inn i historier uten ord, men som likevel har så mye å si.

A Year From Easter er et renskåret album som føyer seg pent inn i den dypblå katalogen til ECM – det skal vanskelig la seg gjøre å finne en etikett som har funnet sitt sound i den grad man har gjort her. Om det er en udiskutabel fordel skal vi ikke komme nærmere inn på her, men kvalitetsstempelet som brennes inn på denne platen er likevel ikke til å unngå.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.