The Ground – Stille jazz med mye på hjertet

The Ground – Stille jazz med mye på hjertet

De fleste salgslistene verden over domineres av de store plateselskapenes profittkonstruerte popband. Eller; pop er kanskje et noe snevert begrep da gangstas, nu-metal og r’n’b er i ferd med å bli smørt inn i den samme klisjésekken.

Det finnes få, om noen, vågefulle innslag på de viktigste hitlistene i USA, Tyskand og UK. Heldigvis bor vi i Norge – et land som like gjerne kjøper Tom Waits som Odd Nordstoga til toppen av listene. Dette åpner for en del fine øyeblikk også her – selv om resten av lista er smertelig intetsigende.

Tord Gustavsen Trio klarte dette kunststykket å komme seg helt til topps på de norske salgslistene med et instrumentalt jazzalbum. Ingen andre har klart det før; ikke en gang Jan Garbarek. Det sier ikke så rent lite om kvalitetene dette albumet innehar.

En 1.plass på VG-lista er i seg selv ikke noe kunststykke – det meste som herjer listetoppene vil ikke huskes lenger enn til uka etter de er kastet ut av listene. Men, det faktum at et instrumentalt jazzalbum har gjort dette uten særlig mediedekning, ingen fjernsynskampanjer og med et kunstnerisk uttrykk som ligger en del til venstre for ”mannen i gata” er rent ut imponerende.

Tord Gustavsen har maktet å forene størstedelen av det jazzelskende folket her hjemme uten å svikte sine egne visjoner. The Ground er et finpusset jazzalbum med de gode melodiene og det dempede lydbildet til sofakroken hjemme, samtidig som det utfordrer og spenner bein på lytteren med en del overraskende vendinger.

Likevel står det litt tilbake for nylige utgivelser fra bl.a. Christian Wallumrød Ensemble og In The Country – denne anmelderen blir ikke like forført av The Ground. Det er litt usikkert hva nettopp det kommer av da både Gustavsen og hans kumpaner, Jarle Vespestad på trommer og Harald Johnsen på bass, legger an trøkket der det trengs.

De tre legger frem en fin kombinasjon av driv, detaljer og teknikk og et spor som The Ground er en deilig smyger som danser lett og stille. Men, flere av sporene blir for undertegnede litt for anonyme denne gangen. Det er ikke alltid like lett å finne de virkelig unike momentene. Det blir rett og slett for rent og pent for denne anmelderen.

The Ground er en flott utgivelse fra et selskap som er blitt pinlig jevne med sin kvalitetskatalog. Tord Gustavsen Trio er blitt et sikkert tillegg til denne artiststallen og vi kan nok vente oss mye fra denne kanten i årene som kommer.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.