Misjonærer for ska
Foto: Nils F. Skumsvoll
– Hopalong Knut har vært til stor inspirasjon for oss og vi ønsker å hjelpe til med å spre ska-sjangeren slik de nå gjør, sier Bendik Bænne og Martin Brostigen fra No Torso.
– Ska får ikke nok publisitet og det virker som det ikke er plass til sjangeren her hjemme i Norge. Men skal man på en konsert og ha det gøy bør man oppsøke en ska-konsert. Der er det dans og moro som er i fokus, ikke det at folk prøver å være tøffest mulig.
Klare med debuten
No Torso er et åtte mann stort orkester, har tidligere sluppet EP-en Fatal Fraud og jobber i disse dager med finpussen på sin første langspiller som slippes i januar på Tromsø-labelet Fucking North Pole.
– Vi gleder oss til å slippe noe friskere, noe som sparker litt sier Bænne. Selv om vi var fornøyde med EP-en da vi slapp den, var den for lite gjennomført. I tillegg er musikken litt annerledes nå, mens EP-en var streit, mer typisk ska-punk, er albumet blitt mer variert, sier Brostigen.
Denne gangen har ska-gutta prøvd å infiltrere stilarter som rock, reggae og jazz ved siden av punkinspirasjonen.
– Vi har jo også brukt mye mer tid denne gangen, fått mer trøkk, mer dynamikk, og ikke minst er vi blitt mer erfarne nå som vi er i studio for andre gang.
– Mens EP-en egentlig bare var ment som en demo for å presentere ovenfor selskapene, representerer albumet oss på en mye bedre måte, fortsetter de.
Mange med i skriveprosessen
Det er Martin Brostigen som skriver tekstene og mye av det musikalske fundamentet, som siden presenteres for, og endres av resten av bandet.
– Det er både en utfordring og en fordel å være åtte personer. Heldigvis har vi et tett samarbeid hvor vi prøver og feiler frem til det fungerer sier de, mens Brostigen skyter inn at det er mest riktig å si at hele bandet lager musikken.
– Det er alle de ulike ideene og innspillene som gjør musikken bra.
Uten hode og lemmer
No Torso-navnet er nøye gjennomtenkt og er det siste av flere forsøkte bandnavn. Slik beskrives en ”torso”: Kropp uten hode og lemmer (for eksempel en undervisningsmodell til førstehjelpskurs).
– Vi ville ha et beskrivende navn, forteller de.
– At vi valgte No Torso har en sammenheng med at man ikke trenger overkroppen for å danse ska-dansen ”skanking”. Det holder å bruke beina, kort sagt går det ut på å kaste på lemmene.
Mot slutten av intervjuet spores det igjen inn på ska-musikkens harde levekår i Norge, om klesstilen med dress, hatt og bukseseler, og en historieinnføring om at ska er forløperen til reggae. Reggae er en klimatisk tilpassing av ska.
– Det er så varmt der nede at man måtte ta det litt mer med ro og senke tempoet litt, sies det.
– Ska er noe annerledes enn rock og pop, og det virker som om folk ikke helt klarer å plassere den. Derfor er det også vanskelig å få spillejobber når man presenterer seg som ska-band.
– Noen har vært uinteressert i en ny sjanger, men der man slipper til er det ofte suksess å gi publikum noe annet enn vanlig, en avkobling fra de vanlige sjangerne, avslutter de to.
NB! Hvis du vil gi ska en sjanse spiller No Torso på Rock Bottom lørdag 29. oktober og på Blitz 19. november.