Den første bluesruta utenfor USA

Den første bluesruta utenfor USA

Foto: Tove Andersson

Den første steinen er selvsagt inngravert B.B. King – et litt annerledes oppdrag for det lokale begravelsesbyrået. ZZ Top og Kåre Virud er noen av artistene som får sin stjernestatus nedfelt i gata ved Torvet på Notodden, mens Mississippi Blues Commission bestemmer hvilke steder som får stå på Bluesens verdensarvliste.

Jostein Forsberg, festivalens kunstneriske leder var til stede i Memphis under avdukingen av Blues Trail Marker. – Jeg blei utrolig overrasket og glad da Alex Thomas mot slutten av sin tale til Blues Foundation annonserte at den neste Blues Trail Marker settes opp i Notodden. Det brøt ut spontan jubel og applaus. Jeg blei litt stolt da, kan man si, sier Forsberg.

25-årsjubileum
Når etablerte artister og nykommere ankommer Telemark den første helgen i august for å sette den blå dalen på blueskartet for 25. gang, kommer de til å møte en by som har lagt hele sin identitet i den amerikanske musikkformen. Først gjennom satsing på utenlandske trekkplastre, norsk kvalitet og lokale band – i tillegg til Blues Union Cup, en mulighet for unge musikere til presentere seg på scenen – men også med unike møter mellom publikum og legender på det som skal bli Europas første bok- og blueshus.

Identiteten gjør seg synlig i form av en 12 meter høy munnspillmikrofon – og nå Blues Walk of Fame, en ide som har eksistert i nær 10 år. – Dette er et bidrag for å befeste og markere Notodden som blueshovedstad i Norge og Europa. Vi bygger den nye merkevaren stein for stein, sier Tom Gustavsen, ny daglig leder for Notodden bluesfestival, til lokalavisa Telen.

Den amerikanske bluesruta følger markører som forteller historier om bluesens menn og kvinner og går via bomullsplantasjer og bygater til gravlunder. Nå er Telemark med på å spre denne arven ,og den amerikanske ambassadøren vil være tilstede under avdukning av skiltet 3. august.

Fra vått til blått
Fotograf: Tove AnderssonNorske festivaler har hatt en tung tid, men Notodden bluesfestival gikk med solid overskudd i fjor etter nedgang i 2010. Å ramme inn Torvet med verdens største blueskunst og utstyre plassen med sitteplasser under tak, sikret festivalen gode inntekter fra ølsalg. Egen rockedag på Brygga og ølring rundt Torvet er en oppskrift daglig leder kommer til å følge fremover.

Festivalen, som har store internasjonale artister på plakaten, skilter med rockekortet i form av ZZ Top. Oslobandet Coctail Slippers – kjent fra serien Lilyhammer – blir oppvarmingsband for anledningen. For øvrig kommer Bruce Springsteens venner Southside Johnny og Asbury Jukes. ZZ Top står blant annet på listen over 100 Greatest Artists of Hard Rock og samlet inn over én million dollar til bluesmuseumet i Notoddens vennskapsby Clarksdale i Mississippi.
– Dette er en utmerkelse for vårt harde arbeid for bluesen, ikke bare for Notodden, men for Norge, sier Forsberg.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.