50 år siden Beatles spilte inn debuten

50 år siden Beatles spilte inn debuten

Etter at the Beatles gjorde stor suksess med de to singelene Love Me Do og Please Please Me innså plateselskapet Parlophone at de satt på en gullgruve. Nå hastet det å få gitt ut en LP for å utnytte Liverpool-gruppens popularitet mens den fremdeles varte, og mandag 11. februar 1963 klokken 10.00 ble John Lennon, Paul McCarthy, George Harrison og Ringo Starr plassert i studio sammen med produsent George Martin. Senere samme dag var de 14 låtene i boks, og knapt halvannen måned senere dukket Please Please Me opp i butikkhyllene.

For å markere 50-årsjubileumet samles en rekke musikere fra blant andre Blur, Squeeze, I Am Kloot og Stereophonics i Abbey Road-studioet for å spille inn albumet på nytt, i samme rekkefølge og i samme heseblesende tempo. Resultatet kan høres på BBC Radio 2 direkte på mandag fra klokken 10.30 norsk tid.

8 av de 14 låtene på Please Please Me var skrevet av Lennon og McCarthy, mens resten var coverlåter. George Martin vurderte først å la gruppen spille inn albumet foran publikum på legendariske the Cavern Club, men bestemte seg til slutt for å bestille EMIs studio i Abbey Road i stedet. Opprinnelig trodde en noe optimistisk Martin det skulle holde med to innspillingsøkter á tre timer, men the Beatles trengte i overkant av tre økter før alle låtene satt. Totalt fikk hvert medlem av gruppen utbetalt 22 pund og 50 pence for innspillingen, ifølge Wikipedia. Det hører også med til historien at George Martin først hadde tenkt å kalle platen Off the Beatle Track.

Da magasinet Rolling Stone kåret verdens 500 beste album endte Please Please Me på 39. plass.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.