Svensk veteran på grammisjakt

Svensk veteran på grammisjakt

Foto: Tove Andersson

Peter LeMarc (f.1958) er nominert til årets tekstforfatter i selskap med musikere som Laleh, Thåström og First Aid Kit på «Grammis-galan» som sendes på SVT 1 i kveld.

Peter Lenn Marc Fransson fra Trollhättan – sanger, produsent, låtskriver, tok artistnavnet LeMarc på 80-tallet og det kan være fristende å si at han henter tekstene fra de dype skoger, men de graver i hvert fall fram noe dypt nede følelseslivet der melankolien, levd liv og håp møtes.

LeMarc er ikke en musiker som oppsøker deg, men en du savner. Det er poesi i Peter LeMarcs tekster, et filosofisk blikk som skaper gjenkjennelse og griper rett inn i hjerterota på lytteren, som tittelen Jag ska gå hel ur det här. I tillegg kommer stemme og et arrangement som bare kan sammenlignes med åndedrag.

LeMarc stod bak låter som «Sånger dom spelar när filmen är slut» (1991) og Ett av dom sätt som solgte over 100 000. Gråta som en karl tar pusten fra lytteren med den første linjen Du är ett skadesjutet djur. Likevel klarte han å holde seg utenfor rampelyset til han mistet sin venn Lennart Persson til kreft. Og selv gjennomgikk kreftbehandling. Sangen Min Kyrke har en gospelaktig innpakning som understreker at LeMarc beveger seg i et landskap mellom liv og død

Fotograf: Tove AnderssonGjennom 25 år har han fått gode anmeldelser, men har aldri vært komfortabel med livet på scenen eller følt seg hjemme i kjendiseriet. Det kan virke som om Peter LeMarc har liten tro på det han driver med, selv etterå ha vært produsent for Eldkvarns Limbo og låtskrivning for andre, som Jerry Williams. «Jag heter Peter LeMarc och är låtskrivare. Det är mitt yrke, mitt levebröd. För inte så länge sedan skulle jag knappt ha vågat uttala de orden. I mina öron lät det lite högfärdigt. Lite malligt. Men nu är det så. Jag gör låtar,» skriver han på nettsiden til bokutgivelsen 100 sångar & sanningen bakom dem.

Oppdatering: Under Grammis-galaen i Stockholm 20. februar i år ble Peter LeMarc kåret til årets tekstforfatter for Svag Doft Av Skymning.

FAKTA:
Har utgitt 22 album, bl.a.. Peter LeMarc (1987), Närmare gränsen (1988), Välkommen hem (1990), Sången dom spelar när filmen är slut (1991), Det finns inget bättre (1992), Bok med blanka sidor (1995), Nio broars väg (1997), Det som håller oss vid liv (2003), Sjutton sånger – LeMarc sjunger LeMarc (2005), Kärlek i tystnadens tid (2007), Svag doft av skymning (2012).Bok: 100 sånger & sanningen bakom dem. Nordstedt förlag

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.