Bang Bang Boom Boom – Harts tidløse cabaret

Bang Bang Boom Boom – Harts tidløse cabaret

Foto: Tove Andersson

Den siste plata Bang Bang Boom Boom kom inn på 24. plass på VG-lista. Dette er oppfølgeren til Don’t Explain, et samarbeid med ingen ringere enn Joe Bonamassa. Her tok de for seg seg soulblues-klassikerne. Bonamassa, som spilte med Jimi Hendrix og Eric Clapton da han var 7 – og stod på scenen med B.B. King året etter – var sjansen Hart hadde ventet på. Resultatet ble et Hart/Bonamassa-moment, råmykt. Deretter fikk ballen fart og oppfølgeren består av 11 blues-, jazz- og soulinspirerte spor innspilt live og kalt et veiskille i Beth Harts liv.

Fotograf: Tove AnderssonDet er et veiskille. Det nye albumet flyter smakfylt på retrobølgen. Begynner som seg hør og bør i bunnen av flaske, med Billie Holiday. Baddest Blues er så råvakker at det gyser nedover ryggen. Dette er en langt mer feminin versjon av Beth Hart enn tidligere, uten å miste det rå uttrykket som vender tilbake i Caught out in the Rain, før hun jazzer seg inn i en swing.

Hart ble kjent med LA Song i Beverly Hills 90210, spilte senere i Broadway-musikalen Love, Janis, men ødela karrieren med rus. Forbildene er blant andre Ella Fitzgerald, Etta James og Billie Holiday, mens Beth Hart formidler låter med den rå vibrerende stemmen som minner om en krysning mellom Janis Joplin og Melody Gardot. I Bang Bang Boom Boom hører man at hun leker med 40-tallstoner, hun kan lyde så sukkersøt hun bare vil og henter en katteaktig femininitet som må ha ventet på å komme ut.

Hun spiller piano på platen og har tidligere fortalt at hun elsker Rachmaninoff. «Hans musikk er så bipolar», utbrøt hun.

Hart har stått åpent frem om angsten, som hun både omfavner og frykter. Årene med rusmisbruk og spiseforstyrrelser førte til innleggelser. Hun kan være høyt oppe og langt nede.
Fotograf: Tove Andersson
«Jeg lurer på om jeg ikke skal omfavne det feminine mer», sa Hart under et av norgesbesøkene. Dette er en side av Hart man har ant, men som hun ikke tidligere har omfavnet i så stor grad som på dette albumet.Balladen With you Everyday er en «pannetrykker», om man liker sånt. Uansett er dette et tidløst album – og når hun overrasker med cabaretstil – ikke minst på platecoveret, viser 41-årige Beth Hart at hun har blitt voksen.

PS: Lørdag 22. juni på Bergenfest gjør Beth Hart og Joe Bonamassa sin eneste konsert sammen i Skandinavia i år. Duoen spiller dessuten i disse dager inn en ny plate.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.