Siste kapittel for St. Thomas

Siste kapittel for St. Thomas

Da Thomas Hansen, bedre kjent under artistnavnet St. Thomas, gikk bort i 2007 etterlot han mengder med demoer og et halvferdig album. Nå utgis det tapte albumet A Mouse in a Crowded House.

«La oss lage en spesiell skive med et interessant sound. Ikke så straight.» Det var tanken bak albumet St. Thomas aldri rakk å fullføre. Sammen med samarbeidspartner Even Vaa hadde han plukket ut 12 låter og valgt rekkefølgen på albumet. Planen var å spille inn låtene med en storslått blåserrekke, men da Thomas Hansen døde hadde han bare rukket å grovinnspille noen av låtene med kassegitar.

Ifølge en pressemelding fra Racing Junior skulle mye av materialet på platen egentlig utgis allerede i 2008 som del av en St. Thomas-boksutgivelse, der overskuddet gikk til forskjellige formål for å bedre forhold for barn og unge med psykiatri- og rusproblematikk. Av respekt for artistens pårørende ble disse siste innspillingene utelatt. Deretter ble alt lagt på hyllen, før de engelske filmskaperne Richard Knights og Gary Reynolds gikk i gang med en helaftens dokumentarfilm om St. Thomas, og det ble naturlig å finne frem demoene og albumprosjektet igjen.

I pressemeldingen beskriver Racing Junior restaureringsarbeidet slik: «Alt i alt er det lagt ned et stort arbeid i forsøket på å gjøre albumet så autentisk som mulig. Ingen av de estetiske valgene som er foretatt er tilfeldige, og der vi har måttet gjøre selvstendige valg, har det skjedd gjennom diskusjon og dialog med mennesker som kjente og forsto Thomas både som person og som kunstner.

»

Albumet A Mouse in a Crowded House – Forever Unfinished slippes i forbindelse med premieren på dokumentaren Burn the Place You Hide 22. september i år.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.