OK Computer – Viktig melding: lytt på RADIOhead!

OK Computer – Viktig melding: lytt på RADIOhead!

Etter den noe umodne debuten Pablo Honey i 1993 , viste Radiohead verden at de hadde mer å fare med enn Creep. Den fabelaktige oppfølgeren The Bends dukket opp våren ’95, og kunne allerede befeste at dette var et band som burde bli tatt på alvor. Senere har Oxford-bandet satt seg i respekt hos et mer eller mindre samlet pressekorps.

Årets bidrag fra Radiohead har fått den tidsriktige tittelen OK Computer, og allerede etter å ha gått rundt å nynnet på Paranoid Android i noen uker, ante jeg tidlig at her måtte det være mer å hente. Mine bønner må tydeligvis ha blitt hørt på, for Radiohead innfrir – og det til de grader! OK Computer har blitt alt hva jeg hadde håpet på – og litt til! Radiohead har denne gangen selv valgt å produsere, noe som tilfører dem et jordnært lydbilde som føles naturlig for dem. Støyelementene som tidvis preget forgjengeren er sett senket et hakk eller to siden sist, men uten å forsømme den etterhvert så legendariske Radiohead-lyden.

Thom Yorkes stadig mer elegante vokal, synes å være et slags lokomotiv for hva bandet ellers står for, for de fire andre medlemmene gjør også jobben sin! Samtlige spor er av den sorten som vokser sakte men sikkert (akkurat som tilfellet var sist gang), selv om enkelte glir rett inn og sitter som støpt allerede fra første runde i CD-spileren. Radiohead er eksperter på å lage bråkete ballader, noe som forøvrig kler dem godt også på denne plata.

Bandet er kanskje mer overbevisende enn noen gang på spor som den nydelioge balladen Exit Music (For A Film) og på Climbing Up The Walls. Lekkert er det også på Karma Police, No Surprises og Lucky, mens «ikke-sporet» 7 Fitter Happier bekrefter at også Radiohead lever i 1997 blant datamaskiner og technorevolusjon!

OK Computer er en «voksen» plate fra et «voksent» band, og det er i grunnen ganske få som klarer å konkretisere tiden vi lever i bedre enn Radiohead akkurat nå (ihvertfall rent musikalsk sett). Er du på noen som helst måte opptatt av musikk, er det umulig å stille seg likegyldig til et produkt av det kaliberet som vi får servert her! Radiohead er konger akkurat nå, og har levert en klassiker av et album!

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.