Little Black Numbers – Mørk sjokolade

Little Black Numbers – Mørk sjokolade

To år etter at plata kom ut i Storbritannia lanseres den nå her i landet. På papiret er det ikke hvilken som helst plate. Kritikerne sparte ikke på superlativene, og skiva ble nominert til prestisjetunge Mercury Music Prize.

Kathryn Williams ble hyppig nevnt som en del av den akustiske «quiet is the new loud»-bølgen, og man forstår hvorfor. Musikken er stille, skjør, forsiktig, luftig – og vanedannende – på samme måte som Nick Drake.

Little Black Numbers har nemlig noe av den eteriske skjønnheten til syttitallshelten Drakes musikk. Spesielt tydelig er inspirasjonen på Jasmine Hoop, en av platas flotteste og mest inderlige låter. Forsiktig orkestrert, akustisk øs, tidløst – og Kathryn Williams’ til tider hviskende stemme er heller ikke ulik stemmen til Nick Drake.

Mye har skjedd siden hun ga ut lavkostnadsplata Dog Leap Stairs i 1999. Den led under den tynne produksjonen, men var lovende så det holdt. Da hun laget Little Black Numbers, betalt av egen lomme, ble hun plukket opp av plateselskapet East West.

De falt for den mørke melankolien hos Williams. I tillegg til akustisk gitar har celloen en tydelig posisjon i de fleste av låtene. Celloen, stemmen, dobbel bass, fløytespill og melankoli funker glimrende sammen – som mørk sjokolade.

Førstelåta We Dug A Hole er slående vár og vakker. Fell Down Fast sitter kjapt. Newcastle-dama har sagt at hun selv liker Soul To Feet aller best, og den er utvilsomt blant platas fineste øyeblikk – også tekstmessig: «Is your life so exciting? / You have to tell everyone you meet / Try and make it so enticing / You wear your soul out to your feet».

Nyskapende er Kathryn Williams slett ikke. Vanedannende, men noe tilbakeskuende. Som singer / songwritere flest gjør Kathryn Williams få revolusjonerende krumspring. Men hun fremstår som bedre og mer variert enn for eksempel Kings Of Convenience. La oss håpe det fortsetter på oppfølgeren, som ventes til høsten.

Låtene blir ikke for like, som på mange andre plater i sjangeren, takket være god låtsnekring. Jeg får ikke plata vekk fra CD-spilleren.

Mørkt og deilig. Kjøp!

Dag Yngve Dahle

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.