It’s Been Done – Et snurrig band!

It’s Been Done – Et snurrig band!

For James Band er et høyst originalt band, med en stor grad av entusiasme og spilleglede. Alle låtene på It’s Been Done har tidligere vært utgitt på vinyl. Men det er virkelig på tide at gruppen også er tilgjengelig for flere enn de som sverger til gamlemåten å høre musikk på.

Etter ekstatiske anmeldelser i Panorama for de tidligere utgivelsene (trekk pusten!) Gesundheitswiederherstellungsmittelzusammenmischungsverhältnisskundiger og Circles, var det ikke med lite spenning denne langspilleren ble puttet i CD-skuffen.

Hva skal man si? Bortsett fra James Band er et heftig band med musikalske referanser fra alt fra Deep Purple og prog-perioden til Genesis via King Crimson til det meste av syttitallsrocken. Men hele tiden med en herlig upretensiøs måte å tilnærme seg den musikalske arven på. Mye av det fine med James Band er at de ikke er redde for å leke seg fram til lyder og arrangementer. Tør vedde på at det har vært (og er?) mange versjoner av de forskjellige låtene som finnes på denne CDen.

Trond Breen har en aldeles merkelig stemme som varierer fra de reneste primatbrøl, til naive og småsure vokallinjer. Men på en slik måte at det kler musikken fullstendig. Noe som bidrar til å gi et særpreg det er vanskelig å unngå å legge merke til. Samtidig er Louis Holbrooks tangentbruk av ypperste merke, og han tar i bruk lyder som lenge har vært glemt i skuffen. Tidvis briljerer han virkelig. Videre er kompet til Anders Elle og Erlend Sørensen så solid, at det er vanskelig å tenke seg bandet uten dem til å støtte opp under det hele.

Det er et snurrig stykke rock lytteren blir introdusert for her, samtidig som det ikke er spesielt vanskelig å like den. Som i Hallelujah, for å ta et eksempel: Starter med loopede keyboards og går over i en nesten popaktig rockmelodi, med aldeles superfengende refreng og en aldeles praktfull instrumentbehandling.

James Band er innom så mye. Men det hele lyder likevel så umiskjennelig James Band. Det er sjelden å høre et band med et så tydelig sound, og som samtidig er så utrolig retro, både i hvilke instrument som brukes og hvordan de brukes, samtidig som det unektelig høres svært så 21. århundre ut.

Det er vanskelig å få tak på James Band, men samtidig er det nettopp dét som er mye av sjarmen og det tiltrekkende med gruppen. Lekenheten, gleden og ideene er friske, og det eneste som egentlig taler i mot It’s Been Done, er at det til tider blir for vanskelig å få tak på sammenhengen. Det glipper litt i svingene, for å si det på den måten.

Etter å ha sett bandet live for ikke lenge siden, så er det også fint å kunne melde at James Band fungerer like bra på scenen som på plate. Dette er først og fremst et liveband, slik som med de gode gamle syttitallsrockerne de så åpenbart tilbeder.

Det er ikke noe annet å gjøre, enn å anbefale It’s Been Done til deg som kanskje kan sette pris på nye og friske varianter av gamle triks gjort av rockband for tredve år siden. Men som også bare har lyst til å høre noe nytt og originalt. Om ikke Virgin / EMI-Johansen plukker dem opp snart, så bør ihvertfall et eller annet indieselskap kjenne sin besøkelsestid og plukke opp dette talentfulle og engasjerte bandet. Fri musikkens venner nå!

Frode Fossvold-Jørum

Skrev min første anmeldelse for Panorama i 1999 og har siden holdt det gående. Svak for den gode melodi og fengende gitarriff. I spekteret mellom metal og gitarpop er der jeg trives best, men hører gjerne på både jazz og hiphop. Singer-songwriters kjeder meg stort sett. Bachelor i kulturarbeid og stort sett jobbet innenfor kultur. Jobber til daglig som kommunikasjonsrådgiver ved NTNU. Har også podkasten "Musikkelskerne" som startet sommeren 2021. Fotograferer også en del og har et bra arkiv med konsertfoto. Hevder ikke å vite bedre enn deg. Følg meg på Spotify: http://open.spotify.com/user/rawky Last.fm: http://www.last.fm/user/rawky/

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.