Nirvana – Fanger essensen fra et av tidenes viktigste band

Nirvana – Fanger essensen fra et av tidenes viktigste band

I tillegg til det eldre materialet, inneholder også Nirvana den «nye» singelen You Know You’re Right, som ble spilt inn bare kort tid før Kurt Cobains død i 1994, og en ikke-utgitt singelmiks av Pennyroyal Tea – som aldri ble gitt ut som singel, slik meningen opprinnelig var.

Smells Like Teen Spirit og albumet Nevermind endret musikkhistorien for alltid høsten 1991. Det eksisterer den dag i dag et «før- og etter» Nirvana, som som band står tilbake som det aller viktigste som har skjedd i musikkhistorien på 25 år. Her snakker vi om perioden etter Sex Pistols.

Den nye best of-samlingen er enkelt og greit titulert Nirvana. Albumet dokumenterer høydepunktene i bandets fem år lange historie som plateartister. Fra Kurt Cobains første komposisjon About A Girl i 1989 til You Know You’re Right, opprinnelig fra 1994, men altså først nå tilgjengelig på plate.

Og det er virkelig godt å høre Nirvana igjen. Innholdet på dette albumet understreker hvilken unik posisjon bandet i sin tid hadde, og forsåvidt fremdeles har i folks bevissthet. Det går i dag nesten ikke an å tenke seg rockens utvikling uten Nirvanas påvirkningskraft. Man kan selvsagt diskutere hvordan sjangeren hadde utviklet seg kun basert på de andre og samtidige grunge-navn som Pearl Jam, Soundgarden og Alice In Chains (for å nevne noen få). Men ingen av disse kan påstås å ha hatt like mye tyngde som Nirvana. Hvor hadde for eksempel band som Radiohead, Ash eller The Smashing Pumpkins for den saks skyld, vært i dag hadde det ikke vært for Nirvana?

Vel, nok om det. Nirvanas samleplate dokumenterer på en helt grei måte bandets relativt korte historie. De fleste av av låtene her er sluppet som singler, mens Nirvana som sådan representerer de fire offisielle albumene Bleach (1989), Nevermind (1991), In Utero (1993) og MTV Unplugged In New York (1994) på et ypperlig vis. All Apologies, Where Did You Sleep Last Night og Bowie-coveren The Man Who Sold The World er alle hentet fra sistnevnte, mens det resterende materialet er studioinnspillinger.

Bonus til fans og andre nysgjerrige er naturligvis at alle platas femten spor er remastret, og at tre låter tidligere ikke er å finne på et offisielt Nirvana-album: Been A Son (fre Blew EP, 1990), Sliver (fra singelen med samme navn, 1990) og You Know You’re Right. Nirvana fanger med andre ord essensen fra et av tidenes aller viktigste band, og er derfor en viktig dokumentasjon for hva Nirvana som band sto for.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.