(The Athletic Sesssions) – Muskuløs swing

(The Athletic Sesssions) – Muskuløs swing

Dette unge norske bandet kommer fra en tradisjon som kan regnes som den første fusjonerte musikken. Bob Wills smeltet sammen svart og hvit musikk for flere tiår siden og dette førte frem til en stil som elsket både jazz, blues, pop og country. Med et (til tider) atten manns sterkt orkester blandet de alskens lyder og skapte sin egen lapskaus. 5:56 har grepet tak i dette soundet og blandet inn enda flere stilarter (fra blant annet europeiske teatertradisjoner). Resultatet blir et lekkert bevis på at norsk musikk ikke står tilbake for noe som helst.

De fire karene i bandet hadde de samme referansene til popkulturen som de fleste av sine jevnaldrende når de vokste opp, og det er disse som også farger deres syn på musikken de spiller nå. De ville sette Bob Wills’ musikk i et moderne rockformat og føler sterkt for de gamle platene fra tredvetallet.

Med en instrumentering som ikke står tilbake for mye har de kommet frem til et platå som kan konkurrere med de mest fingernemme jazzmusikere. I tillegg har de en sans for tolkningen – både av sine egne og andres melodier.

I presseskrivet som følger plata står det som følger: «5-56 er universalmedisin mot alt forfall forårsaket av fuktighet, rust, oksydering, friksjon, forurensning m.m.». Og det er også en pussig sammenlikning med den følelsen som smører bandets musikk.

Sporene på [The Athletic Sessions] spenner fra små snurrige jazzinstrumentaler fra bandet via svarthumoristiske spor som Professional Killer til mer renskåren swing á la Dolores og After You’ve Gone. Fellesnevneren til disse ulike sporene er en lettrådd instrumentering som både utviser en sterk sans for detaljarbeid, men som også kan tråkke til med muskler hvis det skulle bli behov for det. Fort Worth Stomp er en slik låt som holder et stødig, sterkt komp bak den deilige melodien.

Denne utgivelsen er nok et godt tegn på at nordisk roots er i ferd med å finne sitt eget særegne uttrykk. Undertegnede spår at denne platen vil bli en av de som vil stå tilbake som en av årets beste i norsk musikk når året skal oppsummeres. Er du klar for country? Hvis svaret er ‘ja’ kjøper du denne platen!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.