Utskrivna – Overbevisende hip hop-oppvisning

Utskrivna – Overbevisende hip hop-oppvisning

Svensk musikkindustri har lenge lagt et hestehode foran vår egen. En bastant uttalelse, ja, men det virker slik. Er det ikke rocken med The Hives eller Kent i spissen, så er det hip hop-en med Timbuktu og LoopTroop. Gang på gang kommer det utgivelser som gjør vei i vellinga.

Hip hopperene i Advance Patrol er nok et slikt friskt pust fra nabolandet. På sin debutlangspiller, Utskrivna holder de en regelrett oppvisning i bra hip hop. Det skal ikke så mye til. Med litt guts og en solid produksjon i ryggen er mye gjort allerede. Og denne utgivelsen har plenty av begge deler.

Jeg tror vi må ta det tilbake til Latin Kings sagnomsuste Välkommen Til Förorten for å finne noe som matcher dette. For slik som denne debuten har blitt, gjør Advance Patrol en solid innsats for å ta den skandinaviske hip hop-en et skritt eller fire i en veldig viktig retning. Denne retningen innebærer å kutte ut mye av vrælet som ofte følger når hip hoppere skal opp og frem (se over-jiggy låter og spekulativ markedsføring), og heller holde det ekte.

Her finnes smarte, progressive beats og stødige tekster som i sum parkerer mye av det som har kommet fra den nordlige hip hop-scenene de siste årene. Allerede fra og med låt nummer to, Vi E Dom, viser denne kvartetten hvor hip hop-skapet skal stå.

Dette er en skive spekket med høydepunkter. Men det er likevel noen spor som utmerker litt ekstra. I denne sammenheng kan man trekke frem den råtøffe Jag Vill Ha 6. En låt som i all hovedsak handler om hvordan de finner det vanskelig å både ha en vanlig jobb og et tilfredsstillende sexliv samtidig. Sammen med en minimalistisk beat blir dette knalltøft.

Videre råder det på låter som OrdUpp!, Smunken og Rytmer Från Hemtrakten en upåklagelig bra stemning. Det faktum at dette albumet inneholder en solid mengde vasse låter, gjør dette til en stayer i spilleren denne sommeren.

Denne skivas konkurransefortrinn, i forhold til hopen med andre hip hop-skiver som når gatene om dagen, er den glitrende produksjonen. Det svinger av og til så godt at det er beint umulig å ikke kaste hodet lett frem og tilbake mens man lytter.

Utskrivna er en skive som gjør det lett å like hip hop. Dette, selv om man skulle ha fått sjangeren i vrangstrupen etter tungkjøret som har rådet med 50 Cent og Eminem. Det bør ikke være noe problem for mange tvilere å finne noe av interesse på dette albumet. Og dette uten at lydbildet bikker over i å bli kommersielt.

Alt i alt et av sommerens mest essensielle hip hop-album, og bør derfor ligge klar når man har spilt ut The Båtten Is Nådd!! av Timbuktu.

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.