Sol på Månen

Sol på Månen

Foto: Ketil Pettersen (s/hv) og Torun Karlsen

Nytt av året var at festivalen ble arrangert så tidlig. Foregående år har Månefestivalen gått av stabelen i slutten av juli, men i år var den lagt til pinsehelgen. En begrunnelse for dette skal visst nok være at festivalen ville være først ute, grunnet dårlig besøk i 2003. Likevel satset arrangørene ambisiøst med tre dager festival, til sammenligning med to dager året før og en dag de to første årene.

Fotograf: Torun KarlsenUnik hall
Noen dum ide var dette tydeligvis ikke, for det var mange festivalhungrige som møtte opp denne siste helga i mai. Fredag, første festivaldag startet med klubbkonsert i en av de store hallene til det gamle skipsverftet. Hallen var som tidligere gjort om til en konserthall du neppe finner maken til. Tyve meter under taket, omgitt av en kombinasjon av gammel industri og kunst gjør dette mildt sagt imponerende.

Etter litt forsinkelser var det Tuna Laguna, et seksmanns orkester fra Lofoten og Vesterålen som fikk æren av å åpne festivalen, før Xploding Plastix entret scene og sørget for dansing utover natta.

Fotograf: Ketil PettersenLørdag ettermiddag gikk Dead Moon på scenen til strålende sol. Det var masse folk som hadde møtt opp tidlig for å få med seg denne trioen. Dette var en konsert med rett fram rock’n’roll vel verdt å få med seg. Dead Moon spilte på Pluto som i år var plassert langs Glomma. En plassering som ga utsikt over til byen og som tillot sola å skinne utover dagen. Arrangørene hadde også i år lagt masse arbeid i å forvandle FMV til et estetisk spennende festivalområdet. Nok en gang svært så vellykket.

Folk strømmet til
Av band utover dagen er det verdt å nevne X.Lover som leverte en konsert med masse elektronisk ulyd og ustemte gitarer det var lett å la seg sjarmere av. Folk fortsatte å strømme til, og kunne få med seg Fotograf: Ketil PettersenSilver som spilte på Jupiter, hovedscenen som var plassert ved siden av klubbhallen. Bandet leverte som alltid med en utrolig entusiastisk og energisk vokalist.

Andre band som spilte ute på lørdag var Equicez som steppet inn for avlyste Ragnarok, til metalelskernes store fortvilelse. tellusalie som serverte vakre og melodiøse låter og et alltid opplagt Amulet.

Et scoop
Mudhoney var nok likevel det de fleste så frem til ute denne lørdagskvelden. Månefestivalen hadde gjort litt av et scoop med å booke dette bandet, med kun to andre konserter på europaturneen. Gutta ble møtt av gamle og nye grønsjere, så det var lett å se at Mudhoney ikke hadde gått i glemmeboka. Vel fortjent også, for dette var et gledelig gjenhør med gamle helter!

Sørgelig nok kom det enda en avlysning utover kvelden. The Scientist, som skulle spilt på klubben, hadde problemer med utreise fra USA, til stor skuffelse for mange fremmøtte. Tross dette ble det reggae på klubben. Nazarenes skapte god stemning hos publikum, og med lett dansbare rytmer ble det allikevel en flott avslutning på lørdag.

Fotograf: Torun KarlsenMindre folk, like høy stemning
Ikke like mange hadde møtt opp søndag ettermiddag. Været var også denne dagen upåklagelig, og en bedre start på dagen enn Wibutee kunne man ikke ha ønsket seg. Bandet, med to utgivelser på Jazzland bak seg, åpnet søndagen med en konsert det var umulig å ikke la seg berøre av. Her var det bare å sette seg i solsteiken og nyte.

Fornøyelig
Dagens store opptreden var det allikevel Cream Of The Crop som sto for. Med Martin Hagfors i front, var dette køntri på sitt aller fornøyeligste. Med seg på scenen hadde han blant andre Gebhardt fra Motorpsycho, Askil Holm og Martin Horntvedt fra Jaga Jazzist. En god samling musikere med andre ord og en innertier av en konsert!

Fotograf: Torun KarlsenInnslag fra diverse gjøglere var med å sette den rette stemningen, samt alle de ulike festivalbodene. Skal det trekkes på noe må det være mattilbudet som var lite variert og spennende, og kan sammenlignes med en hvilken som helst pølsebod.

Syttitallshelter
Folk fortsatte å strømme til utover dagen, og det var umulig å ikke legge merke til at det var et betraktelig eldre publikum denne dagen. Ikke så rart med tanke på hvem som skulle avslutte Månefestivalen ’04, Fotograf: Torun Karlsennemlig Fredrikstads store rockehelter fra syttitallet; Aunt Mary. Bandet stilte med den originale besetningen for første gang på ti år, noe som så ut til å lokke publikum på 1. pinsedag.

Alt i alt var Månefestivalen ’04 en flott opplevelse. Masse bra konserter og god stemning iblant tung industri i Fredrikstad. På grunn av fjorårets publikumssvikt og etterfølgende underskudd, må festivalen i år gå med overskudd for at neste års festival skal gå av stabelen. La oss håpe alle de besøkende sørget for det, for dette er en festival vi gjerne vil beholde.

Per Anders Eivind Kollen Evensen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.