Så er det Rokys tur

Så er det Rokys tur

Torsdag 16. desember presenteres altså Cold Night For Alligators – en hyllest til Roky Erickson og musikken hans. Filmen Demon Angel – A Day And Night With Roky Erickson, som blant annet inneholder liveopptak fra Halloween 1984 i Austin, Texas vil bli vist på storskjerm før konserten.

Svensk husband
The Rokys fra Göteborg kommer ellers til spille et utvalg av Roky Ericksons låter, og i tillegg så vil de ha med seg et stjernelag av gjestevokalister som bidrar på noen av låtene. Det ryktes blant annet om at Biff Malibu fra Gluecifer, Thomas Feldberg fra WE og sannsynligvis et par til vil ta seg en tur.

Roky Erickson har blitt sammenlignet med Syd Barrett fordi han i perioder har trukket seg fullstendig tilbake fra rampelyset og er som sin britiske kollega omgitt av mystikk. Han er dessuten en kulthelt nesten like kjent for sitt tragiske liv som for musikken.

Roger Kynard Erickson, som er hans egentlige navn, ble født 15. juli 1947 i Dallas, Texas. Han lærte å spille piano allerede som femåring, mens han hadde et godt grep om gitaren før han var fylt 12. Etter å ha forkastet sine ønsker om å bli operasanger(!), droppet han tidlig skolegangen og ble istedet profesjonell rockmusiker. Mannens mest kjente låt, You’re Gonna Miss Me ble så tidlig som i 1965 spilt inn sammen med bandet The Spades. Men det var først med psykedeliabandet 13th Floor Elevators året etter at denne signaturlåten ble lagt merke til, noe som resulterte i både listeplasseringer og opphøyd status på stjernehimmelen.

Erklærte seg sinnsyk
Som et resultat av dette fikk 13th Floor Elevators platekontrakt med selskapet International Artists, mens eksperimentering med diverse narkotiske midler nærmest ble bandets varemerke i like stor grad som musikken. Etter å ha blitt arrestert i 1969 for besittelse av narkotika, erklærte Roky Erickson seg sinnsyk for å slippe fengsel, men ble istedet lagt inn på et psykiatrisk sykehus hvor han oppholdt seg i bortimot tre og et halvt år. Og før han ble utskrevet i 1973 hadde legene gitt ham diagnosen schizofreni og blant annet behandlet ham med elektrosjokkterapi.

Etter dette ble Erikson aldri den samme igjen. Han stablet riktig nok et nytt band på bena, Bleib Alien, men oppnådde aldri den store suksessen med bandets skrekkfilm-influerte musikk. Blant låtene som stammer fra denne perioden finner vi Red Temple Prayer (Two-Headed Dog) , Don’t Shake Me Lucifer og I Walked With A Zombie. I kjølvannet fulgte en rekke ikke-autoriserte utgivelser som kyniske bransjefolk fikk gitt ut uten at Erikson selv tjente et rødt øre. Og etter at Roky Erikson i 1982 skrev under på et rettsdokument hvor han hevdet at en marsboer(!) hadde tatt bolig i kroppen hans, forsvant han mer eller mindre totalt fra rampelyset og ble borte i mange år.

Gjenoppsto på nittitallet
Men i 1990 gikk artister som R.E.M. , ZZTop, The Jesus And Mary Chain og John Wesley i bresjen for en hyllestplate til ære for Roky Erikson, og med utgivelsen Where The Pyramid Meets The Eye: A Tribute To Roky Erickson nådde musikken hans ut til et langt bredere publikum enn noen gang tidligere. I 1993 opptrådte Roky Erickson igjen for første gang på mange år under Austin Music Awards, og noen måneder senere gikk han i studio for å spille inn nytt materiale sammen med gitaristene Charlie Sexton og The Butthole SurfersPaul Leary. I 1995 fulgte albumet All That May Do My Rhyme, utgitt på King Coffeys (også han fra The Butthole Surfers, red.anm.) selskap Trance Syndicate. Så sent som i 2000 kom oppfølgeren Hide Behind The Sun.

Det mest obigatoriske kjøpet bør likevel være The Evil One – Plus One (også utgitt under tittelen I Think Of Demons), som Tromsøs rock’n’roll’dealer Egon Holstad mener oppsummerer det meste om Roky Ericksons karriere og musikalske genialitet:
”Dette er rett og slett et perfekt album du ikke har lyst til å forandre noe på. Nærmere fullkommen rock på denne siden av Fun House med The Stooges kommer du rett og slett ikke. Begynner det å brenne i kåken min vil jeg først berge mitt originale vinyleksemplar av denne skiva. Deretter vil jeg storme inn for å berge samboer og eventuelle venner som måtte befinne seg der.”

Cold Night For Alligators – en hyllest til Roky Erickson og musikken hans
Sted: Café Mono
Dato: torsdag 16. desember 2004
Inngangspris: kr 100,- (overskuddet vil gå til Roky Erickson Trust Fund)
Filmstart: kl 21.00

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.