Silent Alarm – Nye ark, gamle fargestifter

Silent Alarm – Nye ark, gamle fargestifter

Akkurat som Gang Of Four, Public Image Ltd. og Joy Division har gjort før dem leverer Bloc Party med sin debutplate et epos. For Silent Alarm er ikke den type plate det ville vært naturlig å kunne forvente fra en gjeng gutter i begynnelsen av tyveårene. Til det er den rett og slett nesten for perfekt på måten den slår i mot lytteren fra første sekund og pisker vedkommende i fjeset med sine egne fordommer.

Hver eneste tone buldrer stillferdig ut av høytaleren og kaster en bøtte med iskaldt vann nedover ryggen. Rett og slett fordi det er så ubegripelig bra og uangripelig kvalitetssikkert gjennomført.

Det er en plate lesset til randen av motsetninger. Bandet balanserer produktet på en knivsegg, balansert mellom støy, punk, funk og pop på et vis som knapt kan beskrives uten å måtte trekke inn loslitte superlativer som ”fantasisk”, ”briljant” og ”ekstravagant”.

Vokalist Kele Okereke ligger langt foran i lydbildet mens resten av bandet lurer litt lenger bak mens de øser på av all kraft i det låtene når sine utspekulerte høydepunkter.

I det ene øyeblikket har gutta i Bloc Party grepet om det perfekte poputtrykk i all sin glans. Før de gir seg i kast med en langt farligere, og mer sprukken, punkflørt som stanger hardt og brutalt i mageregionen. Uten å komme med et «unnskyld» etterpå! Resultatet er en plate akkurat slik Bloc Party selv og superprodusent Paul Epworth ville ha den – og da ble den altså trassige typen.

At låta Banquet har fått sine runder i spilleren gjennom sin opptreden på fjorårets EP er sikkert og visst. Men den har ikke blitt det spor dårligere av komme med på dette albumet, og er fortsatt bandets ubestridelige største høydepunktet på denne samlingen med fantomlåter. Det er på en måte lyden av den engelske nyveivscenen som tar en snedig overstegsfinte på New York og Interpol, og setter inn 2-1 i favør Storbritannia hver gang denne lysfontenten av et album pumpes i gang. En skive som ikke kan oppsummeres som noe annet enn stor, stor musikk!

Den lange ventetiden til tross: Bloc Party er nå endelig klare med debutplaten sin. Og den er nesten for god til å være sann! I frykt for å være i overkant polisk korrekt, så er dette i øyeblikket et av klodens aller beste band.

PS: Silent Alarm slippes for salg 14. februar

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.