Til Dovre Faller – Grunnloven, krigene og friheten

Til Dovre Faller – Grunnloven, krigene og friheten

Hele skiven gjennomsyres av det erkenorske, navnet Glittertind, den musikalske kombinasjonen av folkemusikk og majestetisk metallrock og ikke minst tekstene kan vitne om det. Først ut er en a capella fremføring av For Norge, Kjempers Fødeland. Stort mer nasjonalistisk kan det ikke bli. Glittertind, ved bakmannen Torbjørn Sandvik, fremholder imidlertid at han ikke vil kobles til uglesette politiske strømninger.

Politikk er det derimot en hel del av på denne EP-en.Det skinner gjennom på Sandviks egne tekster om blant annet kirken og dens historie, og ikke minst når han låner tekster fra den norske litteraturhistorien. Det er der Glittertind låner og tolker gamle verk at det fungerer best, da fungerer det til gjengjeld riktig godt.

Sjelden er målstriden fremført med mer kraft og tyngde enn når Glittertind serverer Ivar Mortensson-Egnunds pompøse målkampsang fra forrige århundreskifte Flaumen Går, I Norge Er Vår – ”Norsk mål vil me i Norge hava, inkje lenger med dansken kava. Bondemål, kvast som stål, Gjev inkje lenger tol.” .

Til Dovre Faller er det foretatt flere lån fra nasjonalromantikkens øverste litterære hylle, blant annet en heldig versjon av Norge I Rødt, Hvitt Og Blått. Slippet av denne låten er perfekt timet for å bli en russehit. Hele EP-en er for øvrig velegnet for 2005 og selvstendighetsmarkeringene.

I år markeres det at det er hundre år siden sist vi var del av en union og går det som Sandvik ønsker vil det vare minst like lenge før vi underskriver en ny unionsavtale. Før den tid, trolig allerede i høst, kommer Glittertind med album nummer to.

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.