Juledrøm – Jul på folkelig vis

Juledrøm – Jul på folkelig vis

Juledrøm er i så måte en vellykket og utradisjonell juleplate. Selv om nettopp ”tradisjonell” er et stikkord i denne sammenheng. Juledrøm er Majorstuens tredje plate, men deres første med vokal-innslag.

Julesanger servert i folketone-modus er imidlertid ikke noe nytt. Tidligere har blant annet Sondre Bratland og Åsne Valland Nordli begge sørget for at julen kan bli vel så bra med folkemusikk til ribben og pinnekjøttet som hva som helst annet. Sistnevnte står bak en av klassikerne på markedet i form av ti år gamle Julekvad, og ga oss så sent som i fjor Lille Messias i samarbeid med pianisten Kristin Skaare.

Nå følger altså Majorstuen opp denne tradisjonen med sin minst like tiltalende utgivelse Juledrøm. Her får vi en fin miks av tradisjonelle julesanger som Mitt Hjerte Alltid Vanker, Eit Barn Er Født I Betlehem (på nynorsk selvfølgelig!), Den Fagraste Rosa og Det Hev Ei Rose Sprunge i kombinasjon med nye og selvskrevne bidrag. Gruppens originalmateriale er for øvrig av høy klasse.

Kveding og utstrakt bruk av fele og hardingfele er bare to av elementene som gir denne platen særpreg. Og i likhet med nevnte Bratland og Valland Nordli, så gjør også Majorstuen en musikalsk tilnærming som er original til tross for de dype tradisjonene de har hentet sitt uttrykk fra. Hvilket kommer spesielt tydelig frem i deres avkledde fortolkning av Eit Barn Er Født I Betlehem – utelukkende konstruert med Gunnlaug Lien Myhs stemme kun akkompagnert av fele. Nydelig!

Helhetlig så fungerer ellers låtutvalget godt, og Majorstuen lykkes i å tilføre sangene det lille ekstra som gjør Juledrøm til en velkommen gjest i CD-spilleren hver eneste jul fremover. Anbefales!

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.