Beware – Lett tilgjengelig galskap

Beware – Lett tilgjengelig galskap

For er det en mann som opp gjennom åra har turt å gå egne veier, så er det jo nettopp Oldham, også kjent som Bonnie ‘Prince’ Billy, for ikke å glemme Palace Music som han også kalte seg for mange herrens år siden.

Oldham har gitt ut haugevis av plater, og lekt seg med mange sjangre. Stort sett ligger den skranglete uttrykksformen i bunnen, men det som først og fremst kjennetegner denne tusenkunstneren er evnen til å fornye seg. Denne gangen ligger altså overraskelsen i at han har laget en plate med få eller ingen rariteter, slik vi ellers forbinder med Oldhams musikk.

Det er vel ingen som betviler dikterens evne til å skrive tekster. Fornøyelige observasjoner av livets gang, ispedd store doser beksvart humor og beinhard hverdagsrealisme. Har du først falt for Oldhams måte å se livet på er du nesten dømt til å bli en evig fan av hans fantastiske setninger, akkompagnert av aldeles glitrende musikalske vendinger.

Det vil derfor være feil å påstå at Beware er blant de mest spennende skivene Bonnie ‘Prince’ Billy har gitt ut de siste åra, rent musikalsk sett. Likevel er det milevis fra å kunne kalles kjedelig. Det er rett og slett god, gammaldags, feit country av det tidligere nevnte skranglete slaget. Her finner vi steelguitar, fele og koring. Oppskriften er liksom helt normal, og nettopp derfor er det at man nok en gang blir sittende som et levende spørsmålstegn når man hører skiva for første gang. Hvor blir det av galskapen? Vi får trøste oss med at vi vet den ligger der et sted.

Om man skal presentere en typisk plate fra Bonnie ‘Prince’ Billy for nye lyttere på jakt etter litt galskap, vil være klokt å begynne et annet sted i platebunken. Beware er litt for ”normal” til å kunne beskrive Oldhams mildt sagt allsidige univers.

Plata i seg selv er det imidlertid ingenting å si på om du liker sjangeren.

Nils F. Skumsvoll

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.