”Tanta til Beate” kommer!

”Tanta til Beate” kommer!

Tekst og foto: Tove Andersson
Svarthvittfoto: William P. Gottlieb/Wikipedia

Samtidig som Rigmor Aasrud (Ap) besluttet å dokumentere overgrep mot romanifolket fra norske myndigheter og organisasjoner side, startet Hot Club de Norvege markeringen av hundreårsjubileet for Django Reinhardt med konsertserien Django i 100 i regi av Rikskonsertene i 2010, og fortsatte like godt med Djangofestivalen i 2011.

Django blir feiret over hele kloden med festivaler, plateutgivelser og var et forbilde for gitarguruer som Jeff Beck og Eric Clapton. Han regnes som en av jazzens mest innflytelsesrike artister og er en av jazzens første gitarsolister.

String-swing gruppa Hot Club de Norvege spilte inn Tanta til Beate med Lillebjørn Nilsen – og vant Spellemannsprisen i 1981.

– Django Reinhardt er mannen som gjorde sigøynerkulturen og -musikken kjent i hele Europa. Musikkformen er kjennetegnet av det urbane og heseblesende satt inn i en ramme av samspill og små detaljer, forteller opphavsmannen Jon Larsen.

Jean-Baptiste Reinhardt ble født 23. januar 1910 i Liberchiesi, vokste opp utenfor Paris i manouchemiljøet, sigøynermiljøet, hvor han tidlig begynte å spille banjo, fiolin og gitar. 18 år gammel ble flere fingere på venstre hånd skadet i brann og Jean-Baptiste, kalt Django, utviklet en egen teknikk. Etter krigen spilte han med Duke Ellington og utviklet sigøynerjazzen, en sjanger som har fått en enorm oppsving.

– Jeg antar at det skyldes at denne musikken har noe ved seg som gjør den tidløs. Den har ingen stive grenser, sier Jon Larsen. – Den er ikke engang en sjanger. Unge mennesker som har vokst opp med Michael Jackson eller heavy metal kommer også på våre konserter.

Det har han rett i, for under Djangofestivalen var 13 år gamle Antoine Boyer en av gjestegitaristene sammen med gitargenier som Bireli Lagrene.

HOT CLUB DE NORVÈGE har spilt sigøynerinspirert jazz, eller swingstring, siden
70-tallet og består foruten Jon Larsen av Finn Hauge på fiolin og harmonica, Svein Aarbostad på bass og Per Frydenlund på gitar. Jon Larsen er mannen bak Jon & Jimmy, dokumentarfilmen som handler om Larsens reiser rundt i Europa på leting etter gitargeniet Jimmy Rosenberg, sigøyneren som roter bort en lovende karriere

Sigøynerswing er leken og spekket med fingerferdige gitar og fiolinprestasjoner – og vil man være med når gruppa samles til Tanta til Beate, er datoen 25. november.

Fotograf: Tove Andersson
Per Frydenlund synger «Tanta til Beate».

Fotograf: Tove AnderssonJon Larsen, gitarist og opphavsmannen til Hot Club de Norvege.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.