Damer i blått

Damer i blått

Rita Engedalen er damen bak prosjektet Damer i Blues og har i en årrekke besøkt by og bygd med sitt sterke engasjement for å synliggjøre kvinner i bluesen sammen med makker Margit Bakken. På debutalbumet til Women in Blues, et navn som ligger bedre på tungen utenlands, har hun fulgt en gammel og solid oppskrift: Hun har hentet inspirasjon i bluesens røtter, spesielt hos kvinnene som nærmest har slått seg fram i en mannsdominert bransje. Det har vist seg å være et godt valg.

I fjor mottok Engedalen bluesprisen på Notodden Bluesfestival, i år ble hun utnevnt til fylkeskunstner og i mars reiser hun og hennes faste band Backbone til Berlin for å representere Norge i European Blues Challenge. Notodden bluesfestival har de siste årene vist at kvinnelige artister befinner seg i en trykkoker, – klare til å levere.

Som musikkform har bluesen med jevne mellomrom blitt kritisert for ikke å fornye seg, men Engedalen finner inspirasjon i tradisjonene og skaper sine egne uttrykk med kvinnene i fokus. Med på albumet har hun sterke damer som Dana Fuchs som også har spilt i filmen Across the Universe, den 82 år gamle sigøynerartisten Raya Bielenberg og Danielle Schnebelen fra Trampled Under Foot.

Albumet hyller både amerikanske forbilder og norske, som Kristin Berglund, en av bluesartistene som arbeidet for å synliggjøre kvinner i bluesen, men gikk bort så altfor tidlig. På Lord Help the Poor and Needy er et stjernelag av norske kvinnestemmer med: Haddy N’Jie, Tuva L. Syversen, Tove Bøygard, Monica Nordli.

Engedalen har tidligere vist at hun kan skape norsk bluesmagi.Chapels & Bars inn på andreplass på WMHBs liste i USA, så ble hun nominert til Spellmannpris 2011 i kategorien blues. I tillegg kan publikum få med seg en film fra hennes reise til bluesens røtter i Mississippi. Man aner at 2012 også blir Rita Engedalens år.

Albumet Broken Soul Blues utgis på Bluestown Records. Med på albumet er Morten Omlid, Jens Haugen, Eskil Aasland, Runar Boyesen, Knut Nyheim, Rune Endal og Espen Liland.

Fotograf: Tove Andersson

På bildet Rita Engedalen med Margit Bakken og Dana Fuchs. Begge foto: Tove Andersson.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.