Panoramas store sommersoundtrack

Panoramas store sommersoundtrack

Illustrasjoner: Nadja Asghar

Uansett om du jogger i skogen, griller i parken eller pilser på balkongen er musikk en naturlig følgesvenn. Sommeren har inspirert generasjoner av musikere – fra Beach Boys til Beach House – og vi har forsøkt å samle noen av de beste sommerlåtene. Fra vårt eget noe alternative ståsted, selvfølgelig.

Fem Panorama-skribenter har valgt ut seks sommerlige sanger. Vi har gjort vårt sommersoundtrack tilgjengelig både på Spotify og Wimp da, vel. Perfekt musikk å løpe barbeint i graset til!

Les mer om låtene under illustrasjonen.

Fotograf: Nadja Asghar

Her er Panoramas sommersoundtrack

Erik “Soltrang” Amundsen

The Beach BoysCotton Fields
California Girls, Good Vibrations, Kokomo eller kanskje… spørsmålet er ikke om Beach Boys skal være med på listen over den beste sommermusikken, snarere hvilken låt og artist som kan hindre at det blir en ren The Beach Boys-liste.

Karen Jo FieldsTennessee flat-top-box
Sangen fra den lille grensebyen i Texas. Herlig klam sommerstemning, og om mulig enda bedre med Karen Jo Fields enn med Johnny Cash.

The SupremesBaby Love
Ingen sommer uten Motown!

deLillosSveve over byen
Norges svar på The Beach Boys som et selvfølgelig sommerband. Sveve Over Byen vant i sterk konkurranse med Frognerbadet og Suser Avgårde Alle Mann. Den lettsindige deLillos-sounden og de gode tekstene er som skapt for sommeren, og spilles vekselvis med Lars Lillo-Stenbergs Oslo-album som også er spekket med sommerklassikere.

Fun feat. Janelle Monae – We Are Young
Av de radiohitene jeg har hørt til nå håper jeg det er denne som blir sommerens landeplage. Marsjmusikk, glatt-indie-sound og to store stemmer; 2012-sommerens refreng er: «Set the world on fire, we can burn brighter than the sun.»

Belle & SebastianAnother Sunny Day
Nachspiel-delen av sommermusikken – da kommer man ikke unna Belle & Sebastian.

Dagfinn “Sommartider! Hey, hey! Sommartidar” Bergesen

BreadGuitar Man
Fin og fjærlett vestkystpop fra bandet med kanskje det kjedeligste bandnavnet i historien. Jeg mener: Brød, liksom? Men fin sommerlåt uten tvil. Fin å ha i bilen er den også. Fotograf: Nadja Asghar

Little FeatWillin’
Utmerket i bil og bil kjører vi jo en del på sommerstid. En låt som ofte får meg til å ønske jeg var trailersjåfør. Og jeg som ikke har lappen på bil engang.

The Allman Brothers BandJessica
Igjen: Fin på biltur.

Lucinda WilliamsCar Wheels On a Gravel Road
Den lukter det sommerhete og veistøv av. Og sånn høres det ut som, også. En billåt så god som noen.

Don HenleyBoys Of Summer
Selv om de andre bidragene kanskje ikke her helt typisk sommerlåter er denne utvilsomt akkurat det. Sommer og sol tvers igjennom. Og hold på hatten! Denne må du ha i bilen.

The JayhawksWaiting For The Sun
Man er ikke alltid heldig med været. Da må vi vente. På solen. Gjett om den er fin å ha i bilen!

Frode “Nakenbad” Jørum

AshWalking Barefoot
Den ultimate sommerlåta mi, tror jeg. Den handler jo også om å gå barføtt hele sommeren! De første låtene på albumet som denne er hentet fra, Free All Angels, er noe av den beste sommermusikken som er produsert. Masse gitar og deilig pop. For meg er sommer og musikk det samme som popmelodier med masse fuzzgitar. Det er solskinn og positivitet og det trenger virkelig ikke være intelligent og sofistikert i det hele tatt. Låta er i hvert fall med på soundtracket til min evige sommer.

Blink-182Wendy Clear
Jeg kan høre øyenbrynene heve seg en cm til alle leserne der ute nå, men det er nå sånn at gærningene i Blink-182 står bak et av albumene som minner meg mest om sommer og sol. Denne blandingen av herlige melodier, enkle og effektive gitarriff og humor har vel knapt aldri vært sammensnurret bedre enn på Enema of the State. Albumet er for meg selve lyden av sommeren 2000 der jeg syklet bakkene opp til Sommarland i Bø og til sommerjobben der. Pussig at det liksom skal være et hyggelig minne, men sånn er det. Wendy Clear er den beste låta, hvis en ser bort i fra den låta alle kjenner.

WeezerIsland In The Sun
Mitt favorittband Weezer har kanskje blitt mindre og mindre relevante, dog langt mer populære med årene, men er i sin essens på mange måter summen av alle mine kriterier for god sommermusikk. Comebackalbumet Weezer (eller det grønne albumet, om du vil) fra 2001 er sammen med tidligere nevnte Ash-album fra samme sommer (hmmm) muligens det mest sommerlige av alle album jeg forholder meg til. Kjapt, enkelt, melodiøst og med masse sukker. Den dag i dag et utrolig undervurdert album. Det er bedre låter derfra, men Island In The Sun ER sommer.

The Get Up KidsI’m a Loner Dottie, A Rebel
Først av alt er dette er vanvittig god låt og en klassiker fra den «ekte» emotiden på nittitallet. Det er også en god lærepenge til de som tror de vet hva «emo» er, for I’m a Loner Dottie, A Rebel er en uptempo og ganske så positiv sak som handler om flyktighet. Som sommeren. Og «summer» er med i teksten. Så da! Den har en herlig energi og stemning som gir deg lyst til å stikke på grillfest og kose deg med vennene dine.

Bad ReligionTiny Voices
Sommeren 1996 var jeg på besøk hos ei folkehøgskolevenninne i Trondheim og jeg husker tre ting fra den helga: Jeg var på en fest der vi snakket om og hørte på Motorpsycho, jeg så en ung og klysete Steffen Iversen omringet av damer på byen og så kjøpte jeg Stranger Than Fiction på CD til full pris. Merkelig nok var det mitt første møte med Bad Religion og plata har for alltid blitt stående som min personlige favoritt fra arkivet deres. Godt med energi og gode melodier har alltid, og vil alltid, dra meg inn og det er det flust med på det albumet. Tiny Voices og de andre låtene forbinder jeg med regnfulle trøndersomre, men de er som kjent somre de også. Fotograf: Nadja Asghar

Nerf HerderDown On Haley
Poppunkhumoristene i Nerf Herder må med, uansett. Nesten alt de har laget bobler over av overskudd, fuzz, sol, tullball og popmelodier og er i mitt hode ett av musikkhistorien mest undervurderte rockorkester. Herunder presenteres den første låta jeg noensinne hørte av dem, nemlig åpningslåta fra debuten fra 1996. De har laget bedre låter siden, kanskje først og fremst på American Cheese og ep-en My E.P., men den sekstitallspop-inspirerte melodien badet i feit fuzzgitar setter meg i sommerstemning umiddelbart. Sjekk ut!

Nils “Sol i kroppen, sol i sinnet” Skumsvoll

Povl DissingSvantes lykkelige dag (Om lidt er kaffen klar)
Få, om noen sanger gir mer sommerfølelse enn denne visa. En tekst om de små, men likevel så store tingene i livet. Ja for hva er vel egentlig bedre enn å starte en deilig sommerdag med denne låta? Sangen bør aller helst skrape seg sakte men sikkert av sted på en gammel vinylspiller, men den overlever nok mer moderne hjelpemidler også. Kanskje ikke musikkhistoriens viktigste øyeblikk dette, men du verden så koselig! Fantastisk tekst. Også kan du jo følge opp med noen pilsnere i en snor senere på dagen, når du først er i det danske hjørnet av katalogen?

Jokke & ValentinerneSola skinner
Grillfest i aften? Ja, da er det vel ikke så mye å lure på. Jokke representerer som kjent de fleste årstider på godt og ondt. Passer godt om hæla skal plasseres i taket, men duger mer enn greit som underholdning i åpen bil på landeveien også. Det er fartsfylt rock på den gode gamle norske måten. Na na na!

Led ZeppelinKashmir
Dette er jo en av verdens aller tøffeste låter. Og hva passer vel bedre enn røffe riff i verdensklasse når sommeren banker på? Vokalist i Led Zeppelin, Robert Plant, skal selv ha erklært denne låten til den ultimate Zeppelin-sangen. Det er vanskelig å være uenig med han i den påstanden. Her er det ikke først og fremst fokus på sommer og sol, men du verden for en varme man får i kroppen av å åpne ferien med denne låten. Mystisk, eksotisk og beintøff på samme tid. Som solen, med andre ord.

WovenhandAin´t no Sunshine
Så lenge det handler om sol må det vel være lov til å karakterisere en låt som relatert til sommer? David Eugene Edwards med følge covrer låten til Bill Withers, og gjør det definitivt med stil. Fantastisk versjon dette!

deLillosMin beibi dro avsted
Nei, vi skal faktisk ikke til neste sommer. Det skal handle om badminton, bassgitarer og tapt kjærlighet. For mens grusomme band som Postgirobygget og andre fryktinngytende grupper av samme sort øser av seg den ene sommerlåta verre enn den andre, er det Delillos som virkelig kan dette med varme tekster her til lands. Enkelt og komplisert på samme tid. Allemannseie dette. Fantastisk tekst.

The Mamas and the PapasCalifornia Dreamin’
Mmmm… Det er bare å lene seg tilbake i hengekøya folkens. Legendarisk låt fra det villeste sekstitall. Handler nok om ulovligheter av et eller annet slag, men den slags må det være rom for nå som varmen etter alt å dømme kommer sigende. Umulig å ikke like dette, er det vel?

Henning “Only happy when it rains” Poulsen

Prefab SproutKing of Rock ’N’ Roll
Det er noe med Prefab Sprout og sommeren som bare fungerer. Kanskje er det oppveksten i kalde, gråtriste Durham som fikk Paddy McAloon & co til å overkompensere gjennom å lage den mest solfylte musikken siden The Beach Boys. Singelen King of Rock’N’Roll fra 1988 er for øvrig bandets eneste skikkelige hit – likevel trodde fatter’n at det var en Elton John-låt. Fotograf: Nadja Asghar

The MarvelettesBeachwood 4-5789
En kriminelt oversett jentegruppe fra soulens gullalder. Rivaleriet mellom The Marvelettes og The Supremes tidlig på 60-tallet kan sammenlignes med Beatles vs.Stones, eller Blur vs. Oasis, men da damen med den sexyhese stemmen, Georgeanna Tillmann, måtte kaste inn håndkle i 1965 på grunn av sykdom, mistet The Marvelettes litt av magien. Hun er imidlertid med på Beachwood 4-5789, som oser av sommer og forelskelser. Låten er for øvrig skrevet av en ung Marvin Gaye.

The Beach BoysSurfin’ Safari
Finnes det noe band som er mer knyttet opp mot sommeren enn The Beach Boys? Det er mer enn 50 år siden Wilson-brødrene, fetter Love og Al Jardine begynte å lage sin helt spesielle sommerpop. Surfin’ Safari var den første av en lang rekke hitsingler som skulle spre det kalifornske solevangeliet over hele verden.

XTCGrass
Sommer og klining hører sammen, noe denne XTC-låten er nok et bevis på. “Over and over we flatten the clover”, synger Andy Partridge på Grass. Husk prevensjon, kids!

The Velvet UndergroundWho Loves the Sun
Lou Reed hadde kuppet The Velvet Underground på tidspunktet da denne låten ble spilt inn – og forlatt bandet før den ble utgitt. At solreferansen egentlig bare er en metafor for ulykkelig kjærlighet skal vi la ligge her.

The ZombiesTime of the Season
Få gjør slentrende britisk 60-tallseleganse som The Zombies, som i rettferdighetens navn burde nevnes i samme åndedrag som The Beatles, The Kinks og The Who. Bandet fra Hertfordshire i England har en rekke popklassikere på samvittigheten, blant annet udødelige Time of the Season. Singelen gjorde stor suksess i 1969, og ble spilt i hjel under “summer of love”. Da hadde The Zombies allerede vært oppløst et års tid. For noen blir sommeren altfor kort.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.