Slutt for Guided by Voices

Slutt for Guided by Voices

Etter 31 år og et ukjent antall utgivelser går teppet ned for Guided by Voices. Indielegendene avlyser sin høstturné og går hvert til sitt, fire år etter comebacket.

Dette melder bandet på sin egen hjemmeside.

“Jeg skulle gjerne gitt ut fire plater i året med Guided By Voices,” sa bandsjef Robert Pollard da denne skribenten intervjuet ham for 11 år siden. Hvis vi teller med uoffisielle GbV-utgivelser, soloplater og en stor håndfull sideprosjekter har han mest sannsynlig lykkes i dette. “Gale Bob” er viden kjent for å være ekstremt produktiv, men kanskje ikke så opptatt av kvalitetskontroll. Albumene varierer fra det geniale til det nesten ulyttbare, og konsertene har hatt en tendens til å skli ut i takt med alkoholinntaket på scenen. Likevel har hundretusner av indiefans trykket bandet til sitt bryst, også her til lands.

Guided by Voices (GbV) så først dagens lys som et collegeband i Dayton, Ohio i 1983. De ga ut en rekke selvfinansierte album gjennom 80-tallet, de fleste i et opplag på bare noen hundre eksemplarer. På begynnelsen av 90-tallet skjøt karrieren fart. 1994-albumet Bee Thousand regnes som bandets gjennombrudd. Deretter fulgte flere kritikerroste lofi-utgivelser, før Guided by Voices lot seg overtale til å signere for et stort plateselskap; Capitol Records. De to påfølgende utgivelsene – Do The Collapse og Isolation Drills – er utvilsomt bandets mest fokuserte og tilgjengelige album, men verden var ikke klar for GbV – og GbV opplevde sin mer striglede virkelighet som en tvangstrøye.

I 2002 var Pollard & co tilbake på sin gamle indielabel Matador, men allerede to år senere var bandet oppløst. I 2010 ble det storstilt comeback, med omfattende turnévirksomhet og totalt seks plater. Den seneste – Planet Waves – kom for et par måneder siden.

Nå er det altså slutt. Eller?

Foto: guidedbyrobertpollard.com

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.