Panorama fyller 20 år

Panorama fyller 20 år

I dag, 1. mars, er det nøyaktig 20 år siden Panoramas spede begynnelse på internett. Musikkavisen er Norges eldste eksisterende nettpublikasjon. Les historien vår her.

Det var Paul A. Nordal som etablerte Panorama fra en leilighet i Bergen 1. mars 1995. Siden fulgte det slag i slag for norske medieetableringer på nett. Brønnøysunds Avis var den første norske dagsavisen på nett, en knapp uke etter Panorama. 9. mars ble Dagbladet den første riksdekkende nyhetsavisen i Norge som kom på internett.

Med slagordet «En verden av plater» satt Panoramas ivrige musikkanmeldere i gang med å opplyse allmennheten om god musikk; norsk som utenlandsk. Profilen lå – som den ligger i dag – to knepp til venstre for VG-lista. Musikkavisen var delaktig i gjennombruddet til flere norske artister og band i denne perioden.

Årtusenskiftet ble et vannskille for Panorama. I perioden før internettboblen sprakk var Panorama gjenstand for flere oppkjøpsforsøk. Etter at boblen sprakk forvitret det finansielle grunnlaget for å drive nettavisen videre som en lønnet arbeidsplass. I denne perioden arrangerte venner av Panorama en støttekonsert for å unngå at publikasjonen gikk konkurs, noe som ble unngått med et nødskrik. Siden den gang har en gruppe musikkentusiaster holdt hjulene i gang uten betaling, på frivillig basis.

I perioden 2001 til 2003 kom landets første nettpublikasjon ironisk nok også på papir – som det faste musikkbilaget til den nå nedlagte studentavisen Skum. Samtidig flyttet Panoramas gründer og mangeårige redaktør Paul A. Nordal nettavisens hovedsete fra Bergen til Oslo.

Siden har det tikket og gått for Panorama. En forholdsvis fast gjeng med skribenter og musikkjennere har levert plateanmeldelser, konsertanmeldelser, intervjuer, diskografier, årslister og nyhetssaker, og bidratt til å holde et visst aktivitetsnivå på Panorama.no. I begynnelsen av 2014 fikk nettsiden en kraftig ansiktsløfting, ledet av Panoramas uvurderlige nettsjef Frode Jørum. Samtidig tok man et endelig farvel med masete og lite lønnsomme bannerannonser, og siden den gang har Panorama.no vært en helt annonsefri nettavis.

Disse omleggingene ble startskuddet for et nytt taktomslag i avisens redaksjonelle arbeid, med en økning i antall publiserte saker. I fjor pekte lesertallene kraftig oppover for første gang på mange år, og vi har vokst både på Facebook, Twitter og i noe mindre grad i andre sosiale medier. Våre kurerte spillelister som vi med jevne mellomrom legger ut på Spotify lyttes også til av mange.

Vi ønsker å takke alle våre bidragsytere og gode hjelpere opp igjennom årene, og en særdeles stor takk til vår nåværende redaksjon. Uten dere ville Panorama ikke eksistert i dag. Takk også til deg som leser våre artikler. Vi satser på å gi deg treffsikre musikkanbefalinger i mange år fremover. To knepp til venstre for VG-lista.

 

Med vennlig hilsen,

Henning Prytz Poulsen, redaktør

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Én kommentar til «Panorama fyller 20 år»

Kommentarer er stengt.