Festivalmørket er endelig her!

Oslo har et særdeles levende konsertmiljø; et overveldende antall konsertscener og festivaler gir byens innbyggere og tilreisende mye å velge mellom. Dette gjelder både festivaler for det brede lag av folket (som Øyafestivalen og Norwegian Wood) og nisjefestivaler innen metal og jazz. I høst vil tre små fester ta for seg av rockens undergrunn på en fortreffelig måte – vi skal under gi deg en kort innføring over hva som tilbys av Høstsabbaten, Oslo Psych Fest og Svart Oktober Fest.

Høstsabbaten

høstsabbatI kjellerlokalene til Betong vil det bli servert ‘heavy music’ av beste merke; festivalen har fordelt sitt program på blytung doom metal, avantgarde tunglyd og den umiddelbare hardrocken. Denne tilnærmingen føles lånt av den smått legendariske festivalen Roadburn i Nederland (hvis grunnlegger Walther har vært DJ på Høstsabbat) og gir programmet en velsmakende variasjon. I fjor leverte de en nesten monumental festivalopplevelse med strålende konserter av bl.a. amerikanske Yob og Pallbearer, men også med nordiske eksplosjoner som svenske SUMA og Monolord og våre egne Årabrot [anmeldelsen kan du lese her].

I årets festivalprogram ivaretas blytung doom av polske Belzebong, svenske Spelljammer og New Keepers of the Water Towers og hjemlige Hymn. Tradisjonalistenes smaksløker vil ivaretas av bl.a. britiske Age of Taurus, svenske The Graviators og Yuri Gagarin og amerikanske Joy. Men, det stopper ikke der – Høstsabbaten har også plass til progressiv og nyskapende tung musikk. Derfor får man også lånt øre til bl.a. norske MOE og Virus samt en rekke nye, norske navn. Hvis du har sans for tung musikk i all dens former – ta turen til Høstsabbat 25.-26.september!

Oslo Psych Fest

I flere år har den psykedeliske rocken fått sin plass i hovedstadens konserthøst – så også i år. Her har man kanskje havnet innen en og samme sjanger, men det opfgjør lite når sjangeren er såpass vid som denne. Derfor får man på Vulkan Arena i år se både den japanske avantgardismen til Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O, britiske The Wire og tyske Michael Rother fra NEU! samtidig som mer tradisjonelle aktører som danske Spids Nøgenhad, hjemlige Spectral Haze og svenske Hills. Festivalen har alltid hatt et nysgjerrig blikk og funnet frem artige programaktører og i år er denne politikken kanskje enda klarere med en rekke spennende navn. Hvis du er interessert i ny lyd – ta turen til Oslo Psych Fest 8.-10.oktober!

Svart Oktober Fest

sofDen tunge festivalhøsten avsluttes med mørk lyd fra Blitz og en festival som doblet antall dager etter hvert som man stadig kom nærmere høstmørket. Man åpner festen med et dobbelt drønn fra italienske Ufomammut og svenske SUMA, mens resten av festivalen dykker djupt ned i undergrunnen hvor nederlandske Toner Low er blant de mest kjente på programplakaten. Det betyr ikke på noen måte at progralåter. Programmets attraktivitet stopper dog ikke der – de har funnet frem et fint knippe med navn til festen. Dette er en festival som har satt tung doom ettertrykkelig på programmet med de før nevnte bandene, men også litauiske Talbot samt svenske Serpent Omega og Phant.

Man får likevel også en del annet levert fra Blitz’ scenekant; bl.a. industrilyd av James Welburn og Captain Popatain, mørk hardcore fra Yetzer Hara og droner fra Ashtoreth. Dessuten får man også høre lyd av hjemlige navn som Dromedar, Kosmos Brenner og Alwanzatar. Sistnevnte er for øvrig det eneste som er å se på to av de tre festivalene. Hvis du er interessert i den tunge lyden av undergrunnen bør du kjenne din besøkelsestid 21.-24.oktober!

Mats Johansen

Har vært musikkjournalist siden '00 og skrevet for bl.a. Groove og amerikanske Mind Over Metal i tillegg til Panorama. Har fokus på undergrunnen i "heavy music" og smaker på det meste av mollstemt doom metal, den tilbakelente røyken fra stoner rocken, lidenskapen i garasjerock, kosmos i psykedelia og space rock, evigheten i dronerocken og hardrocken inspirert av syttitallet. I tillegg hører jeg også gjerne på mørkstemte singer/songwriters, frijazz, støymusikk, field recordings og black metal. Skriver mer enn gjerne fritekster inspirert av rock. Spiller tekstrock i bandet chrome/vox. Har vært skuespiller på små scener i Oslo. Fotograferer både med LOMO og Hipstamatic.