Kort & godt: 20 musikkvideoer som får oss til å le

Kort & godt: 20 musikkvideoer som får oss til å le

Tøff dag på jobben? Her er 20 musikkvideoer som vil lokke frem et glis. Hvorfor akkurat 20? Fordi Panorama feirer 20-årsjubileum i år, vel!

 

Musikkvideoen – en elsket, hatet, overvurdert og undervurdert kunstform. Puristene vil helst ikke vite av dem, da de kommer i veien for selve musikkopplevelsen. Dem om det. Her får du et knippe videoer som garantert vil løfte stemningen på kontoret. Bare pass på å bruke hodetelefoner.

 

OK GoThis Too Shall Pass

Det er litt urettferdig å avfeie OK Go som et YouTube-band, selv om de egentlig skylder all sin kommersielle suksess til nettopp denne kanalen. De har faktisk noen ganske gode låter også. Men de videoene… Hellige jul, finnes det et band som noensinne har mestret musikkvideoformatet så bra som OK Go? Vi kunne valgt hva som helst fra gruppens etter hver rikholdige videoarkiv, men slumpet på den som inneholder verdens kuleste Rube Goldberg-maskin.

 

 

Peter GabrielSteam

En annen mann som virkelig behersker musikkvideoformatet er ex-Genesis-frontmannen Peter Gabriel. Denne videoen fra 1992 utnyttet samtidens dataeffektrepetoar til det fulle. Med andre ord ser mye av den ikke ut i måneskinn når vi skriver 2015, men frekk humor og cheesy 80-tallssexisme gjør den vel verdt et gjenbesøk.

 

 

Ben Folds FiveDo it Anyway

Det har etter hvert blitt noen crossover-prosjekter mellom rockeorkestre og hånddukker. Hvem kan for eksempel glemme Alice Coopers versjon av School’s Out med muppetene, eller Johnny Cash på Sesam Stasjon? Vi velger oss likevel Ben Folds Fives Do it Anyway, fordi den markerte et comeback både for bandet og for de gode, gamle fragglene. Låten er sjarmerende, fragglene rocker løs og komikeren Rob Corddry er sleivkjeftet og inkompetent bak spakene. Herlig!

 

Foo Fighters  – Low

OK, så greia er at Foo Fighters-vokalist Dave Grohl og kompisen Jack Black (Han ene fra Tenacious D) spiller pickupkjørende harrytasser som tar inn på et landsens motell. Snart drikkes det tett og rett fra spritflaska. Så tas dameundertøyet frem, noe som var nok til at den kristne musikkanalen MTV svartelistet videoen.

 

The New PornographersMy Slow Descent Into Alcoholism

Når festdeltakerne begynner å kaste oljetønner på hverandre er det på tide å ringe etter den taxien.

https://www.youtube.com/watch?v=EeofaFQ2h0s

 

“Weird Al” YankovicWhite & Nerdy

Vi kunne like gjerne kjørt 20 musikkvideoer bare med “Weird Al” Yankovic, men valget faller på White & Nerdy, en parodi på landeplagen Ridin’ med Chamilionaire. Den dagen du er lei av Weird Al, er du lei av livet.

 

The Apples in StereoDance Floor

Etter Ringenes Herre-filmene kunne Elijah Wood, bedre kjent som Frodo, gjøre omtrent som han ville. Så han startet opp et plateselskap, signerte favorittbandet Apples in Stereo og spilte inn denne fornøyelige musikkvideoen.

 

Pet Shop BoysGo West

Et av poporkestrene som behersket MTV-formatet best på 80-tallet uten at det gikk på kompromiss med det artistiske, var uten tvil Pet Shop Boys. Denne videoen, en totalt over-the-top sovjetpastisj, oppsummerer på mange måter både bandet og tiåret.

https://www.youtube.com/watch?v=SezoGW_z9w0

 

Paul SimonYou Can Call Me Al

OK, her kommer en tilståelse. Da denne videoen kom og artikkelforfatteren var en ikke altfor oppvakt 12-åring, trodde jeg Paul Simon var den nesten to meter høye fyren med rart hår og fårete smil til høyre. Men hvem var den sure lille gubben til venstre?

 

Beastie BoysSabotage

Mens vi likevel sparker inn åpne dører på klassikerfronten tar vi med denne perlen. Biljakter, barter og perfekt 70-tallsnostalgi. Er det ikke altfor lenge siden sist du kikket på denne?

 

WeezerBuddy Holly

Ja, vi elsker Weezer. I alle fall de første platene. Denne videoen fra bandets glade dager på 90-tallet er regissert av Spike Jonze og hyller den amerikanske 70-tallsserien Happy Days, som igjen hyller det stereotypiske Amerika fra 50-tallet. Kårni er bare fornavnet.

 

MadnessHouse of Fun

Låten i seg selv handler om noe så trivielt, men pinlig som å kjøpe en pakke kondomer. Videoen tar den helt ut, i kjent Madness-stil.

 

PulpBad Cover Version

Robbie Williams. Björk. George Michael. Tom Jones. Kylie. Alle som var noe i musikkverden i 2002 (samt utrolig nok Kurt Cobain) stilte opp da Pulp spilte inn en helt spesiell versjon av Bad Cover Version i en Band Aid-inspirert musikkvideo. Eller, vent en halv…?!

 

R.E.M & Sesame StreetFurry Happy Monsters

Originallåten er fremdeles et yndet hatobjekt blant R.E.M.s grånende fanskare. Ingen forakter låten mer enn bandets gitarist Peter Buck, og bare det å se surpompen være tvunget til å delta på sin andre musikkvideo for Shiny Happy People gjør den totalt verdt å få med seg.

 

They Might Be GiantsBirdhouse in Your Soul

Det var ingen spøk å være nerd på 80- og begynnelsen av 90-tallet (Se bare Revenge of the Nerds I – IV), men de færreste dro nerdefaktoren lengre enn They Might Be Giants. De ble selve antitesen til sin gravalvorlige og selvhøytidlige samtid. Denne videoen er typisk for bandets skrudde image og sære humor.

 

SparksCool Places

At brødrene Mael er, ehm, litt spesielle, er få som betviler. Sjekk ut denne nøttete videoen fra 1983 dersom du trenger bevis. Er du ute etter en litt mer oppdatert versjon av Mael-gutta, anbefales årets samarbeidsprosjekt med Franz Ferdinand: FFS.

 

B-52’sLove Shack

Full fest på hytta, lettsindige kostymer, en Chrysler på størrelsen med en hval, bakenden på en geit og en av musikkhistoriens mest irriterende fengende låter. Vi kunne sagt mer, om det var mer å si.

 

Flight of the ConchordsSugalumps

I tv-serien Flight of The Conchords får vi følge eventyrene til New Zealands fjerde mest populære gitarbaserte digi-bongo akapella-rap-funk-komedieduo mens de forsøker å slå igjennom i New York. Dette går så gjennomført dårlig at guttene etter hvert vurderer å selge kroppene sine for å betale regningene, et tema som utforskes i denne festlige, men akk så pinlige musikkvideoen.

 

Prefab SproutKing of Rock `n` Roll

Låtskiver og vokalist Paddy McAloons tvangstanker om å skrive den perfekte popkomposisjon har gitt noen få, heldige musikkelskere mange euforiske stunder ved platespilleren. De store massene har derimot aldri oppdaget Prefab Sprouts magiske musikkverden, men i 1988 fikk britene faktisk en hit med King of Rock `n` Roll. Den tilhørende musikkvideoen som ble spilt mye på MTV den sommeren inneholder dansende pølser i brød og en fyr i froskekostyme som serverer drinker. Fremdeles brent til minnet er hvordan skribentens far etter å ha sett videoen, utbrøt: “Han der Elton John har virkelig tapt seg!”

 

David Bowie & Mick JaggerDancing in the Street

Musikkarrierene til herrene Bowie og Jagger pekte stødig nedover rundt 1985. Så hvorfor ikke slå sine pjalter sammen og covre Dancing in the Street, den gamle signaturlåten til Martha and the Vandellas fra 1964? De musikalske kvalitetene til coverversjonen kan diskuteres, men den medfølgende musikkvideoen er så ufrivillig komisk at du rett og slett ikke bør ta sjansen på å titte på den dersom du ikke kan lukke og låse kontordøren. Du er herved advart!

https://www.youtube.com/watch?v=9G4jnaznUoQ

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.