Høstsabbat ’16: The saga continues..

Høstsabbat ’16: The saga continues..

Høstsabbat har hatt en liten pause fra annonseringen av band til høstens festival, men er nå tilbake med et knippe nye band. Vi har sett nærmere på hva festivalen har å by på denne gangen og liker at de viderefører fokuset på blytung sludge doom, de røde trådene tilbake til syttitallet og norske band. Denne treenigheten kommer lett til syne når man kan annonsere at BongCult Of Occult, Jeremy Irons & The Ratgang Malibus og Day Of The Jackalope legges til i årets program.

bongFestivalen har så langt annonsert flere av de sterkeste sluggerne i moderne heavy music med navn som Siena Root, Conan og Truckfighters i fremre rekke. Denne gang har de dog nesten overgått seg selv ved å hente inn selveste Bong til årets lineup. Panorama hadde gleden av å se det britiske orkesteret på Roadburn i for to år siden og det var en opplevelse som satt djupt i sjelen, «Å se Bong i konsert er ikke noe man gjør i ti minutter – her må man virkelig forplikte seg til settet. Når bandet begynte på sin reise var det med lyden av en steinvegg; evig og tilsynelatende uten endring. Men, før man vet ordet av det er man tatt med på en tur av det virkelige kosmiske slaget; druideprekener, sitarakkorder, psykedelisk trommedriv og denne evigvarende veggen av rock«.

En utrolig booking av Høstsabbat som sannsynligvis vil bli like myteomspunnet som konsertene til bl.a. Monolord, Årabrot og Yob de siste årene! Hvis du allerede har lagt din elsk på band som Sunn 0))), Øresund Space Collective og klassisk Boris de siste årene, er Bong et band som vil gi deg en ettertrykkelig bakoversveis og brede flir.

Da jeg fikk vite at franske Cult Of Occult tar turen til Oslo i september gikk kjeven min i gulvet. Det hardtslående bandet imponerte Panorama stort når de i år slo fra seg på Roadburns scene Het CultOfOccultHpstsabbatPatronaat. Med et sound som er en miks av Deafheaven sitt sinne, den seige brutaliteten til Samothrace og det episke draget til Yob overbeviste de stort, «De tar raskt kvelertak på et svett Het Patronaat og når bandets trommeslager virkelig får grep på vår oppmerksomhet slipper de den ikke; de hamrer seg inn med en nesten fanatisk besluttsomhet og skaper et av de beste øyeblikkene denne første festivaldagen. Helt utrolig!»

Day Of The Jackalope er noe så rett-frem som et Osloband som spiller heavy blues og stoner rock; det viser seg jo at denne sjangeren blir stadig mer utbredt her hjemme og disse nykommerne er nok et bevis på at det spirer godt i undergrunnen i norsk rock. Da de er et nytt bekjentskap for Panorama er vi nysgjerrig på hva de kan trekke ut av hatten når de står på scenen på festivalen, men mener at de frir til det samme publikum som fra før liker Five Horse Johnson og Clutch.

Det snodig titulerte orkesteret Jeremy Irons & The Ratgang Malibus er fjerde band ut denne gangen og er et orkester som burde passe som hånd i hanske sammen med resten av programmet denne festivalhelgen i september; seig heavy music som føles som brobygger mellom to av festivalens headlinere; hardrocken til Siena Root og det tyngre groovet til Conan. Når vi låner øre til deres mer enn ti minutter lange låt «Fog By The Steep» får vi følelsen av å høre en miks av det beste av det meste fra hardrockens syttitall, men med et mørkere groove enn hva de fleste hadde på denne tiden.

JIRM2 DayofthejackalopeHostsabbat

CultOfOccultHpstsabbat bong

Mats Johansen

Har vært musikkjournalist siden '00 og skrevet for bl.a. Groove og amerikanske Mind Over Metal i tillegg til Panorama. Har fokus på undergrunnen i "heavy music" og smaker på det meste av mollstemt doom metal, den tilbakelente røyken fra stoner rocken, lidenskapen i garasjerock, kosmos i psykedelia og space rock, evigheten i dronerocken og hardrocken inspirert av syttitallet. I tillegg hører jeg også gjerne på mørkstemte singer/songwriters, frijazz, støymusikk, field recordings og black metal. Skriver mer enn gjerne fritekster inspirert av rock. Spiller tekstrock i bandet chrome/vox. Har vært skuespiller på små scener i Oslo. Fotograferer både med LOMO og Hipstamatic.