Novembers psykedeliske rituale!

Novembers psykedeliske rituale!

Da er tiden kommet til høstens siste rockfest i Tigerstaden; Oslo Psych Fest. De favner kanskje ikke like vidt i heavy music som høstens tidligere festivaler – septembers Høstsabbat og beikmørke Svart Oktober Fest – men det innebærer ikke at de likevel har fastsatt ett av de mer spennende festivalprogrammene her til lands i år. Vi skal nå gi deg en liten innføring i hva som vil utfolde seg på scenen på Vulkan Arena denne helgen (11.-12.november).

Fredag: de gamle vs. de unge

Festivalens første dag preges først og fremst av konserter med de britiske kultheltene i The Fall med Mark E. Smith i front og de svenske legendene i Kebnekajse. Det britiske bandet har ofte blitt omtalt som vanskelig og vrange, og involverer som regel bandets frontfigur Smith, men de er først og fremst et skranglete og eiendommelig rockband. Smiths narrative vokal gir bandet et deilig særpreg og gir meg følelsen av å høre på den britiske fetteren til amerikansk Pere Ubu og australske Birthday Party. Hva angår svenske Kebnekajse var det ett av Sveriges profilerte rockband på begynnelsen av syttitallet som fusjonerte sin samtids rockuttrykk med både svenske folkmusikk og afrikanske kilder. Etter å ha tatt en pause på slutten av syttitallet, returnerte de til både studio og scene i begynnelsen av millenniet og albumet Aventure beviser at de fremdeles har teften i god behold.

14524614_828142120654523_4218272725922496462_oKveldens tredje band fra den eldre garde er et for meg fremdeles ukjent Circle. Det finske bandet har i en årrekke vært et kritikerrost orkester som har reist land og strand rundt med sin unike form for musikk som spenner fra tradisjonell psych rock via finsk folkemusikk til nesten avantgarde jazz. Hvordan vil de låte denne kvelden? Hvem vet – her gjelder det å møte opp!

Men, konserter med gamle helter er kun en liten del av Oslo Psych Fests fokus; det ser man lett på årets program og bandene som spiller på fredagen. Jeg ser flere nye navn som bl.a. amerikanske Cheena som med sin feberhete indie psych føles forsøke fusjonere Velvet Underground med indiehelter som Dinosaur Jr. Men, festivalen har dog lagt sin lit til hjemlige talenter denne kvelden og våre egne Hilma Nikolaysen og Undergrünnen får hjelp av svenske Dead Vibrations og danske The Wands. I musikken til Undergrünnen hører man at lørdagens headliner Goat har klart å sette sine spor, men det norske bandet har likevel klart å beholde en solid dose av sin egen identitet. Dead Vibrations har funnet frem til et lydbilde som flere av deres samtidige har pakket seg inn i, bl.a. strålende Black Angels, uten at det går utover nytelsen til lytteren. The Wands har på sin side skuet tilbake til sine inspirasjonskilder fra sekstitallet og forsøker skape seg et eget univers basert på dette; ikke ulikt den stilretningen Ulver snuste på for noen år siden.

Lørdag: et svensk farvel og psykedeliske variasjoner

Det er ingen tvil – kveldens konsert med Goat er nesten nødt til å bli en av Oslos rocksnakkiser denne høsten. Det svenske orkesteret har, siden oppstarten i 2012 utgitt 3 album som har krysset kontinental krautrock med afrikansk livsglede, og de har spilt en lang rekke konserter som alle har fått strålende anmeldelser hva angår bandets musikalske output, deres sceneopptredener og tilstedeværelse. Men, de er ikke det eneste bandet med en solid backkatalog denne kvelden. Det britiske bandet Swervedriver var en del av shoegaze-bølgen som tok til på slutten av åttitallet. Med likesinnede som Slowdive og Ride manet de frem et univers som fusjonerte indie med psych på en tilnærmet perfekt måte og denne kvelden skal de britiske veteranene få vise seg frem for Oslos rockpublikum.

Oslo Psych Fest har et solid fokus på skandinavisk psych, og selv om det ikke står et norsk band på scenen denne kvelden har festivalen funnet plass til musikalske uttrykk som danske Fribytterdrømme, den glamgnistrende hardrocken til finske Pharao Overlord og det kanskje mer tradisjonelle psychuttrykket til Les Big Byrd fra Sverige. Dette beviser ettertrykkelig at vi her i Norden verken trenger å gå over bekken, kanalen eller Atlanteren etter vann; vår egen rockkraft blir stadig sterkere! Fra resten av verden får man dog besøk av fuzzkledte Dead Rabbits, amerikanske Al Lover og deres nesten elektroniske psych loops, samt mexikanske(!) Lorelle Meets The Obsolete som jeg nesten føler er en miks av sekstitallets psykedelia og åttitallets synthrike stemningsbilder.

Årets Oslo Psych fest har meislet ut, som både Høstsabbat og Svart Oktober Fest før dem i år, ett av sine sterkeste program i festivalens historie. Gjør del selv en tjeneste – ta turen til Vulkan Arena denne helgen og sjekk ut hva som gjelder i psych rock!

Mats Johansen

Har vært musikkjournalist siden '00 og skrevet for bl.a. Groove og amerikanske Mind Over Metal i tillegg til Panorama. Har fokus på undergrunnen i "heavy music" og smaker på det meste av mollstemt doom metal, den tilbakelente røyken fra stoner rocken, lidenskapen i garasjerock, kosmos i psykedelia og space rock, evigheten i dronerocken og hardrocken inspirert av syttitallet. I tillegg hører jeg også gjerne på mørkstemte singer/songwriters, frijazz, støymusikk, field recordings og black metal. Skriver mer enn gjerne fritekster inspirert av rock. Spiller tekstrock i bandet chrome/vox. Har vært skuespiller på små scener i Oslo. Fotograferer både med LOMO og Hipstamatic.