Musikk i verdensrommet

Musikk i verdensrommet

Tirsdag 6. februar skjøt den private romaktøren SpaceX en noe spesiell forsending i bane rundt sola, nemlig en rød elbil med Space Oddity i evig loop på stereoanlegget. Men er David Bowies udødelige klassiker dermed den første låten vi sender ut i verdensrommet?

Svaret er nei, egentlig ikke.

Allerede i desember 1965 tok astronautene Walter Schirra og Thomas P. Stafford med seg munnspill og bjeller på farkosten Gemini 6A. I bane over jorden spilte de Bjelleklang (Jingle Bells). Fra et kunstnerisk perspektiv lå de antagelig mange lysår bak Bowie, men de var uansett først ute med musikk i verdensrommet, ifølge Wikipedia.

I 1970 var det Kinas tur. Da de sendte opp sin aller første satellitt i bane rundt jorden, var den utstyrt med en radiosender som spilte en patriotisk melodi fra kulturrevolusjonen: Dōngfānghóng, som betyr noe i retningen Østen er rød. Og i 1972, i forbindelse med menneskehetens foreløpig siste besøk til månen, er det dokumentert at Apollo-astronautene sang noen strofer fra The Fountain in the Park, en komposisjon fra 1884 som er mest kjent i Judy Garlands versjon fra 1940.

I 1977 ble det mer schwung over utvalget av jordlig musikk i verdensrommet. Da ble nemlig de to Voyager-sondene sendt avsted på sin evige ferd gjennom kosmos. Både Voyager 1 og Voyager 2 er utstyrt med gullplater med et bredt utvalg bilder og lyder fra jorden. Blant hjernebølger og sauebreking vil romvesener som finner sondene om noen millioner eller milliarder år også kunne nyte 27 melodier fra alle verdenshjørner, fra Louis Armstrongs Melancholy Blues og Chuck Berrys Johnny B. Goode til Johann Sebastian Bachs Brandenburgkonsert nr. 2 i F-dur. Samt en del strupesang og panfløyter.

Etter hvert som romstasjonene har gjort menneskehetens tilstedeværelse i rommet mer dagligdags, har stadig mer musikk også fått forlate jordens overflate. Mest berømt er kanskje astronaut Chris Hadfields versjon av David Bowies Space Oddity, som også fikk æren av å være den første musikkvideoen som ble spilt inn i verdensrommet. Noen år senere slapp for øvrig bandet OK Go videoen til singelen Upside Down & Inside Out. Den ble spilt inn i vektløse omgivelser, riktignok ikke helt i verdensrommet, men ombord i et stupdykkende fly.

Imidlertid har musikken vår blitt sendt mellom stjernene helt siden radioens oppfinnelse – med lysets hastighet. Sjekk ut hvor langt din favorittmusikk har kommet i kosmos ved hjelp av denne nettsiden.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.