Permanent: Joy Division 1995 – Depresjoner er ikke nødvendigvis negativt

Permanent: Joy Division 1995 – Depresjoner er ikke nødvendigvis negativt

Manchestergruppen Joy Division er kultur – et begrep, et legendarisk band som har satt dype spor etter seg i musikkverden. Pop- og rock kan nesten måles i to tidsepoker: Før og etter Joy Division.

Joy Division startet i 1977, med frontfigur Ian Curtis (vokal), Steve Morris (trommer), Bernhard Albrecht (senere Sumner – gitar) og Peter Hook (bass). Ian Curtis’ tragiske selvmord i 1980 satte en endelig stopper for bandets videre eksistens, og de gjenværende medlemmer plukket opp keyboardist Gillian Gilbert og dannet New Order. Curtis har i ettertid fått en status lik flere andre avdøde kollegaer i musikkbransjen: Jim Morrison, Sid Vicious, Marc Bolan, John Lennon, Janis Joplin, Jimi Hendrix og nå sist Kurt Cobain. Ingen vil bli glemt. Deres sterke personligheter og kunstneriske bidrag til musikken har satt dem på kartet for alltid.

Permanent: Joy Division 1995 er en samleplate som består av de syv sterkeste sporene fra bandets to offisielle albumutgivelser; Unknown Pleasures (1979) og Closer (1980). I tillegg er samlingen fylt opp med tre bidrag fra det doble live-albumet Still fra 1981. Utover dette er både A- og B-sider fra klassiske singler som Love Will Tear Us Apart, Transmission og Atmosphere med, også udødelige She’s Lost Control.

Med andre ord er dette et utvalg av låter som tidligere ikke har vært tilgjengelig på CD – med unntak av Factory-samlingen Substance dukket opp på LP i 1987 og inneholdt flere av de samme låtene.

Innholdet på Permanent taler egentlig for seg selv. Dette er videre en betydningsfull utgivelse – både for den som har et dedikert forhold til bandet og for den som ikke kjenner dem fra før.

Joy Division serverer en blanding av dyp depressiv melankoli, samtidig som de fremstår som noe rytmisk og suggererende med sine analoge instrumenter. Noe av det fineste med band som ble gitt ut på uavhengige labler i perioden 1979-81, var at det kom album og singler – tilsynelatende uavhengig av hverandre. Alle singler og EP-er fra Joy Division ble for eksempel kun gitt ut på tolvtommers vinyl (også tilfelle i New Order), mens albumene besto av andre låter.

Permanent inneholder som nevnt alle de majestetiske låtene fra disse tolvtommerne. Vidunderlige Atmosphere, fantastiske Love Will Tear Us Apart, klassikeren Transmission og dens udødelige B-side; fenomenale Novelty er alle samlet på ett brett her. Fra debutalbumet Unknown Pleasures er Day Of The Lords, She’s Lost Control og Shadowplay med, mens Isolation, Heart And Soul, Passover og Twenty Four Hours stammer fra oppfølgeren Closer. Øvrige er fra Still.

Alt i alt er Permanent: Joy Division 1995 en utrolig samling låter og uten tvil snakke rvi her om årets kanskje aller sterkleste samlealbum.
Så er du blant dem som ennå ikke har oppdaget det tidløse bandet Joy Division , så er dette et fint sted å begynne. Det finnes nemlig ingen komplett platesamling uten at dette bandet er representert.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.