Tankar Vid 50 – Tanker fra en femtiåring

Det er med hånden på hjertet en umulighet for at en kar som Åge Aleksandersen skal kunne bli det samme! Björn Afzelius viser atter en gang hvilken dyktig tekstforfatter han er.

Jeg kan ikke unngå å fanges av tekstene hans, som på tittelsporet, Tankar Vid 50, Fri Som En Fånge, Som I En Spökstad, Född Fri og På Mäster Olofs Tid, selv om det sosialistiske budskapet blir litt for fremtredende enkelte steder (etter min smak). Allikevel aksepterer jeg mannens synspunkter, og bøyer meg i støvet særlig for tekstene på Amerika,
Du Tar Mina Vänner, (Elvis’ og Lennons død skyldes på det store landet!) Född Fri (vakker latinamerikansk-inspirert vise) og i den Neil Young-aktige Liten Blues Vid Gravens Rand.

Musikalsk sett scorer dessverre ikke Afzelius like høyt. Sporene mangler særpreg, og blir lett litt kjedelige i formen. Det er kanskje først og fremst balladene som kler Björn Afzelius’ uttrykk aller best, og en og annen gang fungerer også blues-låtene hans.

Ellers beveger han seg på det rent musikalske området ikke så altfor langt fra Åge Aleksandersen og Kim Larsen, noe som definitivt ikke er ment som et kompliment! På den annen side, er det kanskje først og fremst folk på sin egen alder Afzelius søker, og i så fall vil jeg tro at det han lykkes.

Ønsker han derimot å nå et yngre publikum med sitt budskap, må det en nytenkning til da denne stilarten neppe er det som står øverst på ungdommens ønskelister. Sånn sett har ikke Tankar Vid 50 blitt en moderne plate.

Sett under ett, har albumet absolutt sine høydepunkter, mens det også har sine svakheter. Alt i alt står dette som en middels bra Afzelius-utgivelse.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.