One Day It’ll All Make Sense – Overbevisende rap

One Day It’ll All Make Sense – Overbevisende rap

Mannen fra Chicago, som altså kaller seg Common, har kuttet godt av på det som jeg over kaller det kommersielle, og gått mer tilbake til rap sine opprinnelige røtter fra rhythm’n’blues. Men i tillegg er albumet godt inspirert av soul, funk og jazz.

Sammen utgjør disse forskjellige musikksjangrene dette albumet til en mye mer interessant og troverdig hip hop-album en de andre, som det går altfor mange på dusinet av.

Common presenterer i form av One Day It’ll All Make Sense for oss et album om seg selv. Om mannen sin oppvekst, hva han har opplevd, sine tanker om livet, og om hva fremtiden har å by på.

Det vil igjen si at tekstene på dette albumet i stor grad handler om afro-amerikanernes situasjon i dagens USA. Han legger stor vekt på urettferdighetene i det amerikanske samfunnet, da vinklet ut i fra hans egne omgivelser.

En stor stjerne i boken skal han få for å ha droppet ut mye av det kjente fuck-vokabularet, som ofte preger det meste av ordforrådet på et rapalbum. At det forekommer (det gjør det!), men ikke i samme grad som vi ofte hører. Dette viser at mannen kan lage god rap, uten å bruke de styggeste ordene i det amerikanske gatespråket.

De sytten sporene på One Day It’ll All Make Sense har stor variasjon. Alt fra rolige raptoner til det mer røffere. Ofte blir et album ganske varierende i kvalitet med så mange innslag. Men det skjer ikke på Commons nye plate.

Han holder et høyt kvalitetsnivå på bidragene, noe som er meget prisverdig. På mange av låtene får Common videre god hjelp av kjente og dyktige rapartister og kvinnelige bakgrunnsstemmer. Her kan nevnes navn som Cee-Lo, De La Soul, Q-Tip og Canibus. Dette er absolutt positivt for nivået på albumet.

Alt i alt er dette et overbevisende hip hop-album fullt av kvaliteter. Albumet kan være krevende i begynnelsen når det er nytt og ukjent, men desto bedre blir det til slutt.

Resultatet du får etter å ha blitt kjent med Common, er en rapartist med en fremtid vi alle kan få stor glade av. Investér dersom hvis du foretrekker god hip hop og rap.

Pål Endre Eriksen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.