Amsterdam Stranded – Nakent, sårt og ærlig

Amsterdam Stranded – Nakent, sårt og ærlig

Amsterdam Stranded har blitt et nakent, ærlig og usedvanlig vakkert album. Albumet er verken eksperimentelt eller nyskapende, men likefullt proppfylt med godsaker. Først og fremst bæres hele produksjonen av knallsterke låter. Kvalitetsstemplet Amsterdam Stranded ellers har fått i media, er for en gangs skyld på sin plass. Midnight Choir fortjener å nå langt, og jeg har på følelsen at denne platen blir bandets definitive gjennombrudd.

Sjelden har jeg blitt så til de grader oppslukt av en norsk plateutgivelse – ihvertfall ikke på så kort tid. Ikke nok med at låtene i seg selv er av høy klasse, men også tekstmessig scorer bandet høyt. Lyrikken er dyptliggende, og med visse undertoner som retter seg mot religiøse spørsmål. Ellers er Amsterdam Stranded et produkt som er genialt enkelt; ganske enkelt genialt.

Det skal nemlig ikke alltid så mye effekter og ting til for å skape en stemning, selv om lydeffekter også her dukker opp. Det Midnight Choir har klart med glans denne gangen, er å skape stemninger, og ta deg med inn i dem…!
Vokalist Paal Flaata er i tillegg noe av det nærmeste man kan komme Gud bak en mikrofon, og jeg mener at han nå har passert de fleste med sin sang. Referansene til Harket og Presley (som vi har hørt så mange ganger) virker uvesentlige, for Flaata har nådd lengre på egenhånd. Snart blir det vel ham som blir den det refereres til.

Når vi først er inne på referanser, kan det legges til at dette albumet på et vis blir «deres» The Ghost Of Tom Joad (Springsteen), hvis du forstår.

At midnattskoret har fått stor hjelp gjennom produsent Chris Eckman og The Walkabouts’ Terri Moeller (på slagverk, samt vokal på låten Finest Hour) er ingen hemmelighet, og jeg har mistanker om at det er dette som utgjør detaljene som løfter dette produktet til solid toppkarakter.

Det er fristende å til slutt legge til den forlengst utdaterte frasen; «skal du bare kjøpe én plate dette året, så la det det bli denne!», for riktigere og mer passende har det ikke vært på svært lang tid.

Midnight Choir har gjort jobben sin, jeg har sagt mitt – så nå er resten opp til deg… (det er din plikt!).

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.