Love Stories – ABBAs kjærlighetshistorier i reprise

Love Stories – ABBAs kjærlighetshistorier i reprise

Og sant skal sies: deres poplåter står fremdeles som noe av det beste på markedet innen sin sjanger. Bandets mannlige besetning Andersson/Ulvaeus som skrev låtene, samt harmonien og balansen mellom vokalistene Annifrid (Frida) og Agnetha, er særtegnet for kvartetten. Andersson/Ulvaeus blir – enten man vil det eller ikke – syttitallets motvekt til sekstitallets Lennon/McCartney.

Love Stories er basert på ABBAs låter som hyller kjærligheten, og har som utgangspunkt i at bandet i sin tid ble bygget opp rundt to forelskede par. Det faktum at begge par skilte seg siden, har null betydning for samleplaten som sådan.

At ABBAs malodier har en slags livstidskvalitet på nivå med The Beatles’ materiale, er Love Stories en bekreftelse på, selv om dette muligens kan opfattes som en reprise på tidligere samleplater. Den perfekte poplåt, finnes her i flere varianter; The Name Of The Game, The Winner Takes It All og Eagle. Dette er bare en liten andel av gruppens mange klassikere. Av andre titler på Love Stories, kan de mer typiske ABBA-komposisjonene som Fernando, Chiquitita, I Have A Dream, One Of Us samt balladen My Love, My Life trekkes fram.

På den annen side, blir Love Stories kanskje overflødig for dem som investerte i ABBA Gold 1- og 2, som kom for noen år tilbake, for utvalget er ikke nevneverdig endret. Denne samlingen har kanskje ikke bare singler som hovedinnhold, mens de resterende spor kanskje ikke veier godt nok opp i forhold til Gold-serien.

Likevel, ABBA er hva det er, og alltid hyggelig å komme tilbake til. I så måte fungerer Love Stories godt. Dårlige låter finnes knapt på bandets repetorar, så det kan ikke mislykkes når ABBA skal oppsummeres. At ABBA i sin tid kunne bli plagsomme fordi de ble spilt overalt til enhver tid, er glemt når man nå, snart type år senere, kan plukke dem fram igjen. Låtene har overlevd, og det i seg selv gjør denne platen aktuell.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.