Beastie Boys Anthology: The Sounds Of Science – Kjemp for din rett til… Beastie Boys!

Man kan undre seg om trioen er gode nok, eller har materiale nok for den saks skyld, til å gi ut en hel dobbel-CD bestående av hits , albumspor og andre rariteter. Det virker faktisk ikke så veldig lenge siden de dukket opp med MTV-hiten Fight For Your Right (To Party), men det skjedde faktisk så langt tilbake som i 1986!

Noe ferre kjenner til er at bandet hadde en fortid allerede da, noe som tydelig dokumenteres på denne doble samleplaten hvor mitt eksemplar foreligger i et begrenset opplag. Fortsettelsen på historien om Beastie Boys har derimot svært mange fått med seg, noe vi senest opplevde i fjor, hvor de opplevde en ny vår med hitsinglene Intergalactic og Body Movin’, samt albumet Hello Nasty. På Beastie Boys Anthology: The Sounds Of Science er det tid for oppsummering fra hele karrieren til dette betydningsfulle «orkesteret».

Beastie Boys hører hjemme i kategorien «levende legender». For det første var de blant de aller første hardcorebanda som skjønte at det å blande punk og metal med hip hop var et sjakktrekk. Hip hop var på tidlig åttitall synonymt med discomusikken hva rytmer og arrangementer angikk. Omtrent samtidig vandret fire kreative unge newyorkere rundt i hjembyen sin og foretrakk punk framfor rap og hip hop.

Det skulle ikke gå lang tid før herrene Adam Yauch (alias MCA på bass), John Berry (på gitar og siden i Big Fat Love), Mike Diamond (alias Mike D bak mikrofonen) samt venninnen Kate Schellenbach (på trommer – nå i Luscious Jackson) skulle gjøre sine første spillejobber under navnet Beastie Boys i 1981. Året etter fulgte deres første 7″-singel, Pollywog Stew (ikke inkludert her). I ’83 begynte de å smake på hva de kunne få ut av hip hop-trenden som var midt inne i sin første storhetstid, og lanserte 12-tommeren The Cooky Puss som var preget av både hip hop og punk.

Berry var på det tidspunktet erstattet av en ny Adam; med etternavn Horovitz (alias King Adrock), og trioen verden siden har sett som Beastie Boys var skapt. I tiden som skulle gå før de fikk sitt gjennombrudd i ’86 gav de ut flere 12-tommere, fikk oppvarmingsjobben for Madonnas 1985-turne i Nord-Amerika og benyttet ellers mye tid i studio for å gjøre ferdig sin første langspillplate Licenced To Ill (1986).

Siden har det bare gått en vei for Beastie Boys, for både publikum og kritikere har etterhvert omfavnet trioen som siden har gitt publikum fire studioalbum til; Paul’s Boutique (1989), Check Your Head (’92), Ill Communication (’94) og Hello Nasty (’98). Materialet som foreligger på denne samleplaten består av høydepunkter fra alle deres fem album, samt spor som de selv har plukket fra ymse opptak og lite tilgjengelige utgivelser. Alt i alt er utvalget jevnt fordelt over hele epoken de har eksistert. At det skulle bli vrient for dem å finne en tittel til samlealbumet tok de som en utfordring, og som de ekte popstjernene de er vet de å sette alle tvilerne på plass ved å lansere det hele under den noe vågale tittelen Beastie Boys Anthology!

Vel, etter denne historiske gjennomgangen av gruppen Beastie Boys skulle man kanskje tro at jeg forsøker å skrive deres biografi i stedet for en tradisjonell plateanmeldelse, men det ikke meningen! Beastie Boys Anthology: The Sounds Of Science er intet mindre enn en samling som krever og fortjener en fyldig dokumentasjon da vi her snakker om et av få store navn som har klart å videreutvikle musikkhistorien etter 1980.

I omtrent samme øyeblikk som David Bowie utførte sine siste oppsiktvekkende stunts på Scary Monsters-albumet forlot John Lennon denne verden sammen med det meste av musikalsk kreativitet (en plass må den jo ha tatt veien!). Med hånden på hjertet: det har i ettertid vært langt mellom de virkelig store klassikerne, og da er det på sin plass å hedre et av de navn som har gjort seg fortjent til en plass i elitedivisjonen.

Til tross for at mange bare kjenner Beastie Boys gjennom partylåten Fight For Your Right (To Party) (en låt de selv forakter i dag) er det likevel under tvil at sporet har fått innpass på albumet. Da den fremdeles er deres største hit, synes de at historien ikke kunne skrives uten denne gamle «schlägeren»…! Vel, vi får tilgi dem så lenge de gjennom totalt 42 spor(!!) her viser hvilke kvaliteter som bygger opp deres kreative evner som musikere og trendsettere innen moderne popmusikk. J

Jeg vil likevel legge til at alt Beastie Boys har gjort ikke nødvendigvis fortjener en plass i historiebøkene, da de også har hatt sine mindre vellykkede perioder. Men når man får høydepunktene deres servert som her (ikke kronologisk) dannes et bilde som avslører at vi har med ekte vare å gjøre.

Jeg kan være enig i at deres eneste egentlige klassiker i albumformat er Ill Communication, men det albumet utgjør likevel bare en liten del av alt som må til for å dokumentere den snart 20 år lange karrieren til et eminent band som Beastie Boys. Denne trioen har skrevet historie, og Beastie Boys Anthology: The Sounds Of Science kan i denne sammenheng nærmest ses på som en slags «hip hop-bibel» til glede og inspirasjon for lytterne, samt alle artister som har og skal påvirkes av denne gjengen…

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.