Tourist – Ekte og levende

Tourist – Ekte og levende

Den prestisjefylte jazz-labelen Blue Note har all grunn til å være stolte av sin siste erobring. For om dette ikke er jazz i sin opprinnelige forstand, er St Germain ihvertfall et av de navn man utvilsomt bør ha i tankene når man snakker høyt om nytenkning innen jazz. Fem års venting er lang tid, men når resultatet åpenbarer seg i form av albumet Tourist, skjønner man at dette har vært verdt å vente på.

Det hele åpner galant med singelen Rose Rouge, hvor vokalopptakene stammer fra Marlena Shaws Live At Montreux. Sammen med Navarres forståelse av hvordan house og jazz kan forenes til noe nytt og spennende fanges lytteren i et nett det ikke er lett å vri seg ut av.

Det er sannsynligvis også en av de medvirkende faktorer til at Petre har tatt med sporet på sin spilleliste, og at klubb-DJer Europa rundt elsker låten. Ved å blande tradisjonell instrumentering som bruk av orgel, perkusjon, sax, trompet og fløyter med mer maskinstyrt elektroniske rytmesebokser og sampling, står St Germains musikk tilbake med et svært fyldig lydbilde som gjør den usedvanlig ekte og levende.

Et spor som i også bør trekkes fram er Sure Thing, hvor bruddstykker fra Harry Philosophy med John Lee Hooker og Miles Davis er mikset inn. Bedre og fetere kan det rett og slett ikke gjøres når man først har sampling på agendaen. Navarre & co. faller heller ikke for fristelsen til å overdrive det hele til å bli en ren disco- eller housegreie, men høy chillout-faktor er heller ikke til å unngå i et selskap som dette.

Totalt sett resulterer dette i noe så sjelden som et album som vil kunne fenge publikum i hvilken som helst av de nevnte grener. Det er så stilfult gjennomført at det også unngår å tråkke noen av dem på tærne.

Alt i alt er Tourist et svært vellykket album som bør kunne gi St. Germain et større og bredere publikum. Dessuten bør vi kunne forvente vi å se Ludovic Navarre og hans medmusikanter opptre på en eller flere av neste års mange jazzfestivaler her på berget. Det er ikke et ønske, det er et krav!

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.