Complete ‘B’ Sides – God andresortering fra Pixies

Complete ‘B’ Sides – God andresortering fra Pixies

B-sider kan være så mangt. Alt fra ordinære albumspor (dette er selvsagt noe av det verste en seriøs platesamler vet) og kjipe remikser (hvor mange DJs finnes det egentlig der ute?), til små perler du ikke finner andre steder. De beste bandene serverer gjerne uutgitte låter som er på høyde med albumene, alternative versjoner av kjente sanger, liveopptak og spennende coverversjoner som kan vise bandet fra nye sider. Pixies har selvsagt alt dette.

Det er farlig å komme med bastante påstander når det gjelder musikk, men jeg tar kanskje ingen stor sjanse når jeg hevder at Pixies var verdens beste og viktigste band i årene 1988-90. Med sin energiske blanding av støyrock og fengende popmelodier var de blant de viktigste forløperne for 90-tallets kommersielle gjennombrudd for alternativ rock.

Nitten låter er det som er samlet her, og i klassisk Pixies-tempo går det unna. For godt under femti minutter varer herligheten. Halvparten av låtene er Black Francis-originaler som ikke finnes på albumene. Jevnt over av høy kvalitet, men det er vel få av disse som ville ha hevet noen av platene. Interessante er de likevel, og særlig den lettbente poplåta Make Believe hvor trommis Dave Lovering får synge om sin fascinasjon for åttitallsikonet Debbie Gibson er riktig så underholdende og fengende.

Fem av låtene er albumspor i live- og alternative versjoner. Av disse er det bare en rolig versjon av Wave Of Mutilation fra Doolittle som virkelig tilfører noe nytt. De siste fem låtene er coverversjoner, og foruten to Neil Young-tolkninger får vi David Lynch (fra filmmusikken til Ereaserhead), klassikeren Evil Hearted You (Graham Gouldman / Yardbirds) på spansk samt musikken fra dataspillet Narc. Lett blanding med andre ord.

Selv drøye ti år etter storhetstiden låter Pixies uforskammet friskt og bra. Denne plata vil være et nødvendig supplement til de som kjøpte albumene uten å samle singlene. Nybegynnere anbefales heller samlealbumet Death To The Pixies. Eller kanskje helst et av de klassiske albumene, gjerne Doolittle. Men dersom du kjøper Complete ‘B’ Sides får du i alle fall videoene til Here Comes Your Man og Allison å kose deg med som bonus…

Harald Christian Langaas

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.