Rooty – Usannsynlig sterk oppfølger

Rooty – Usannsynlig sterk oppfølger

Heldigvis kan man til det spørsmålet bare juble høylytt og la gledestårene strømme uhemmet nedover kinnet. Det er nesten for godt til å være sant, men Rooty tar faktisk mer eller mindre innersvingen på det meste av det som skjer innenfor dagens klubbmusikk. Londonduoen viser igjen at de har en ny måte å tenke på når de konstruerer sine moderne og funky dansenumre.

Rooty oser formelig av kreative løsninger, som nærmest får denne anmelder til å klype seg i armen for å få bekreftet at dette er virkelig! Fra singelen Romeos introduserende beat i åpningssporet til Do Your Thing avslutter plata etter snaue 42 minutter og 48 sekunder. Og mellom disse to sterke sporene finnes det ikke så mye som et eneste lite dødpunkt. Det kan allerede nå fastslås at Basement Jaxx’ andre langspiller er en moderne klassiker!

Basement Jaxx er i tillegg i besittelse av en ektefølt og sjelden gi faen-mentalitet som fungerer til punkt og prikke. De krysser musikalske grenser med en innsikt og forståelse som de har fullstendig kontroll over. Få, om noen, av dagens utøvere kan vise tilsvarende tendenser. Duoen bidrar med frekk og freidig garagefunk fullstendig uten respekt for ordinære retningslinjer innenfor dagens klubbkultur.

Albumet plasserer dermed andre av årets oppfølger-utgivelser det er naturlig å sammenligne Rooty med i skyggen. Både Daft Punk og Air rammes regelrett av flammene fra fyrverkeriet Basement Jaxx. Dette til tross for at begge de franske aktørene overbeviste stort når de returnerte med sine respektive og sterke andrealbum tidligere i år. I motsetning til de franske utfordrerne, viser britene seg både som mer nyskapende og mer effektive i sitt musikalske univers.

Høydepunktene står som antydet tidligere i kø tvers gjennom hele Rooty. Etter at plata er ferdigspilt er det som frister aller mest å forlange enda mer! Man kan nesten ikke få nok av låter som herlige Romeo eller heftige Breakaway som åpner albumet. Sexy SFM (som forøvrig står for Sexy Feline Machine) er heller ikke å forakte, noe den garantert neste storhiten, Just 1 Kiss definitivt ikke er. Latinoflørten Broken Dreams eller frodige I Want U er begge også fullstendig fritatt for dødpunkter.

Denne anmelders største umiddelbare favoritt på plata er likevel først og fremst den sinnsykt deilige Get Me Off. Videre geleider herrene Ratcliffe og Buxton oss gjennom funky garagepunk á la Where’s Your Head At via elektrofunkeren Crazy Girl (som går Funkadelic på sitt beste en god gang) til Do Your Thing som er i stand til å gjøre de ivrigste av lytterne til salsakonger på et blunk. Da er det bare det lett slentrende avslutningssporet All I Know som ikke er nevnt (dersom man ser bort fra Kissalive og Freakalude som bare fungerer som korte mellomspill). Som en liten kuriositet vises det ellers gjennom tekstene (som er gjengitt i innercoveret) at Basement Jaxx også stiller med drøssevis av humoristisk poesi på innerlomma.

Mens Remedy bare var begynnelsen, viser Rooty seg å være den fortsettelsen på eventyret de mest optimistiske av oss bare kunne håpet på. Som en oppsummering er det derfor egentlig bare å gjenta det du sannsynligvis allerede har forstått: Dette er en av årets aller sterkeste plateutgivelser – uansett hvilke sjangerkrav du ellers måtte ha. Jeg mistenker faktisk at Rooty om et tiår eller to, fremdeles vil refereres til som obligatorisk klassiker på nivå med hva som helst, enten du da tenker Revolver, Nevermind eller What’s Going On.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.