Ompa Til Du Dør – Knallsterk ompadebut

Ompa Til Du Dør – Knallsterk ompadebut

Ikke siden The Aller Værste!s glansdager på begynnelsen av åttitallet har undertegnede så til de grader blitt oppslukt av et norskspråklig album som dette.

Alt du har hørt og lest om Kaizers Orchestra er altså riktig. Det vil si; denne anmelder har fremdeles til gode å oppleve gruppens eksentriske og visstnok svært så spektakulære liveshow. Men med et låtmateriale som det gruppen presenterer på Ompa Til Du Dør i bunn, kan resultatet umulig mislykkes i konsertsammenheng.

Her kommer et bergensbasert ompaorkester(!) inn fra sidelinjen med en plate hvor de i tillegg til at sangene framføres på jærdialekt, også teller tolv helstøpte låter som har beina godt plantet i gamle musikktradisjoner.

Kaizers Orchestra omdefinerer begreper som nyveiv, skapunk og østeuropeisk ompamusikk til sin helt egen greie, og kommer i mål med et banebrytende album som er like imponerende som det er nyskapende. Vel og merke har ikke det seks manns sterke orkesteret oppfunnet kruttet på nytt (Tom Waits, 16 Horsepower og nevnte The Aller Værste! er bare noe av kildematerialet her), men de gjør det hele på et merkverdig vis som knapt noen kan ha gjort det før dem.

Med en instrumentering som inkluderer pumpeorgel og oljefat(!) i kombinasjon med et sjeldent sterkt låtmateriale, skal det også mye til for at formelen ikke fungerer. Låter som Dr. Mowinchel (for tiden A-listet på Petre), den 16 Horsepowerske 170 og tittelsporet Ompa Til Du Dør i spissen, har Kaizers Orchestra markert seg som et band som det er komplett umulig å forholde seg likegyldig til. Alt de gjør her, gjør de dessuten med en innlevelse og en stil som fjerner dem flere lysår fra alt annet som beveger seg innenfor dagens norske musikkscene.

Skal man være kritisk kan det sikkert spores svake punkter i enkelte av låtenes tekststrofer, men gruppens komponister, Jan Ove Ottesen og Geir Zahl, viser begge seg likevel som habile og dyktige tekstforfattere såvel som de er kompetente komponister.

Alt i alt er Ompa Til Du Dør et album som befinner seg samme selskap som tidligere norske klassikerdebuter som Materialtretthet (The Aller Værste!), Suser Avgårde (deLillos) eller Block To Block av DePress for den saks skyld (selv om tekstene der var på et annet språk).

Kaizers Orchestra står ihvertfall bak det mest sjarmerende og meste originale norskspråklige album som har sett dagens lys på flere tiår! Dette produktet holder garantert til du dør, selv om du har tenkt å bli her i hundre år til. Så da er det kanskje ikke ompa så farlig likevel?

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.