Their Greatest Hits: The Record – Imponerende, men småkvalm hitsamling

Det faktum at de har skrevet musikkhistorie – som vedrører mer eller mindre alle som har vokst opp i den vestlige verden i etterkrigstiden – kan vi simpelthen ikke stille oss likegyldig til.

Bee Gees har holdt det gående siden de fikk sin første store hit i 1966 (New York Mining Disaster 1941), og står som eneste band med nummer én-hits i samtlige tiår siden. Aller størst var trioen når de i 1977 tok steget inn i discoalderen, og leverte musikken til filmen Saturday Night Fever, som fremdeles er registrert som tidenes mest solgte soundtrack. En hel verden iførte seg villig hvite pornodresser, og danset tilsynelatende lykkelig til tonene av How Deep Is Your Love, Jive Talkin’, Stayin’ Alive, Night Fever og You Should Be Dancing. Og det midt i punkens tidsalder!

Men mer enn ti år før dette var Bee Gees allerede etablert som en hitmaskin. Låter som To Love Somebody, Massachusetts, World, Words og I’ve Gotta Get A Message To You var alle massive hits. Etter suksessen med Saturday Night Fever, fortsatte de å dominere hitlistene med Too Much Heaven, Tragedy, You Win Again og For Whom The Bell Tolls utover på åttitallet. Og hadde det ikke vært for Bee Gees, og da særlig eldstebror Barry Gibbs innsats, hadde neppe comeback-forsøkene til artister som Barbra Streisand, Kenny Rogers, Diana Ross og Dionne Warwick på åttitallet blitt særlig vellykkede.

En samleplate fra et enkelt band, bestående av så mange hitlåter, er på mange måter unikt i moderne pophistorie. De hadde neppe klart å gjenta den bragden år etter år, tiår etter tiår, og overlevd uten et visst kvalitetsnivå på låtmateriale som ligger i bunn. Så Gibb-brødrene har utvilsomt teften for hvordan en god popmelodi skal låte, noe Their Greatest Hits – The Record i stor grad er en bekreftelse på. Så enten du liker det eller ei, så har dette blitt en helt grei hitsamling, til tross for at det Bee Gees har prestert etter 1979 neppe vil gå inn i historiebøkene som tidenes mest interessante poplåter.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.