Sorgliga Sånger – Tristessens sorte rose

Sorgliga Sånger – Tristessens sorte rose

Denne mannen er et uskrevet blad for undertegnede. Men på samme måte som Carl-Johan Vallgren gjorde det med Kärlek Och Andre Katastrofer griper Johan Rothstein meg om hjertebladene og river meg opp med røttene. Det er et rett ut nydelig album bestående av til dels strålende lyrikk på høyde med det beste. Hvis man kanskje ikke visste bedre kan det høres ut som om Joakim Thåström har funnet frem til et rolig sidespor i sin for tiden støyende diskografi.

For det er nettopp assosiasjonene til Thåström som raskest finner frem til tastaturet i det Sorgliga Sånger åpenbarer seg gjennom høyttalerne. Johan Rothstein har nemlig noe av den samme fraseringen som sin landsmann. Men like bak venter et annet navn. På Vara Med Dig kan det raskt tenkes at mannen har funnet frem til veikrysset for svenske songwriters. Her dukker låtstrukturer frem som Kristofer Åström kunne brukt på sin siste plate; Northern Blues: Svensk americana på sitt vakreste.

Men her er det først og fremst tekstene som finner veien rett hjem. Rothstein er en dyktig poet som med enkle grep forteller de store historiene på en enkel måte; på en måte vi alle forstår. I den før nevnte Vara Med Dig synger han om den kjærligheten vi alle søker: «Jeg vet inte alls hur du ser ut / Eller var nånstans du varit förut / Men jag vet att du är fri / Och dina ögon kan man vila i». Det er nærhet som beskrives på denne platen. En nærhet som virker både naken og forsvarsløs.

Likevel kan det samtidig spores konturer av håp her. Dette går som en rød tråd gjennom hele albumet. I de triste historiene, og i de mørkeste timene, har han funnet et lys som aldri slukker. I den vemodige sangen om tredveårskrisa, døpt 17-33, stiller dette lyset sterkt: «Men jag vet ett ställe / Där jag kan finna tröst / Där jag kan hitta någon / Som kan ta mig till sitt bröst / För stjärnorna på himlen / Blinkar «välkommen hit» / Och när natten er som mörkast / Då ska jag åka dit».

Dette er en vakker plate som burde finne veien til en rekke norske stuer denne vinteren. Det er alt som egentlig kan sies om Sorgliga Sånger. Dette er sanger om livet ditt.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.