More Friends – Stjernespekket storband

More Friends – Stjernespekket storband

Jools Holland er i dag mest kjent som leder i Englands (og kanskje Europas) viktigste musikkprogram, Later og en del andre program på BBC. Mange har glemt at han også har vært rockstjerne i bandet Squeeze på sytti- og åttitallet. Det er således ingenting i veien med mannens musikalske ferdigheter. Han er en kløpper på piano, og leder sitt storband med stø hånd.

Han er sikkert en hyggelig fyr også, men likevel er det et spørsmål som tvinger seg fram: Hvor mange av de som stiller opp for å kaste glans over denne utgivelsen hadde gjort det om ikke Jools hadde stor innflytelse på hvem som får profilere seg på prime-time TV? For alt jeg vet kanskje alle disse artistene, men jeg kan ikke noe for at jeg føler at Holland misbruker sin makt på denne måten.

Heldigvis da, leverer mannen og hans venner nesten alltid god musikk. Holland skal også ha all ære for å stjele det tidligere så ærefulle begrepet R’n’B tilbake fra MTV som visstnok synes å tro at R’n’B er halvnakne, stønnende ungjenter dyttet fram av smarte bakmenn. Ekte rhythm & blues spilles selvsagt av svette, halvgamle menn, komplett med blåserrekke, strykere, gospelkor og hele pakka. Takk Jools, for at du setter skapet på plass!

More Friends inneholder 22 låter, og nesten like mange gjester. Materialet er variert, fra gamle klassikere som Fly Me To The Moon (Fun Lovin’ Criminals) og You Got To Serve Somebody (Marianne Faithfull), men også nyskrevet materiale fra storheter som Bono og Badly Drawn Boy. Blant de aller beste er Ray Davies’ (Kinks) Yours Truly, Confused N10.

Aller best er likevel dette albumet når storbandet får trykke til for fullt, gjerne som i de to instrumentale numrene her. Men en stjernespekket gjesteliste til tross så blir ikke helheten helt overbevisende, men åtti minutter i dette selskapet anbefales likevel uten forbehold.

Harald Christian Langaas

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.