Nye Petre på luften i dag

Nye Petre på luften i dag

Mens Panorama endrer brukergrensesnittet for å gi nettutgaven et etterlengtet og nødvendig løft for å sikre fremtiden, går NRK Petre i en retning som hittil har blitt møtt med krass kritikk fra den alternative musikkbransjen og deler av den eksisterende lyttermassen. Radiokanalen er spesielt hardt forhåndsdømt for å gi musikkprofilen et mer kommersielt preg. Mange spør seg hvorfor de velger å gjøre dette? Svaret er naturligvis å tiltrekke seg flere lyttere, noe ledelsen i kanalen har bestemt er nødvendig for å senke gjennomsnittsalderen.

Vil senke snittalderen
Fra Petre så dagens lys for snart ti år siden har lyttergruppen som fulgte kanalen den gang vokst sammen med dem. Hvilket betyr at gjennomsnittsalderen for «ungdomskanalen» gjennom de siste årene har lagt på nærmere 30 enn på 20 år. Nå ønsker Petre å senke snittalderen, og satser bevisst på at den samlede målgruppen for fremtiden skal holde en gjennomsnittsalder blant lyttere hos de som befinner seg mellom 15 og 30.

Fotograf: Espen Røst S.Dette medfører at populære programmer som Karate, Kaliber og Karlsens Kabin tas av plakaten, mens nykommere som Petremorgen, Marius Strand, Marte, Kyrre (hva skjedde egentlig med navnepolitikken?) og nyhetsprogrammet Petre Nå kommer inn fra sidelinjen. Det mest interessante konseptet er kanskje Urørt, som fra i dag av av blir overført fra kun nett til også å omfatte radio. Her skal nye og usigna artister få en sjanse til å nå ut gjennom eteren. Gamle travere som Pullover, Are & Odin, MusikkMisjonen og Pyro fortsetter, men stort sett i ny drakt og med nye sendetider.

Vi skal ikke gå i bresjen for å rakke ned på Nye Petre. Ihvertfall før de har blitt gitt en sjanse. Sist torsdag var pressen invitert til utradisjonell pressekonferanse, med ringrevene Are og Odin som veilledende konferansierer. Her ble de nye programmene og deres programledere ubønnhørlig presentert for et samlet pressekorps.

Vi vil i denne artikkelen først og fremst ta for oss de rene musikkprogrammene, og da med spesielt fokus på nysatsingene hos Håkon Moslet og kompani.

Underholdning i høysetet
Underholdning er stikkordet for den nye petrehverdagens morgen- og formiddagstimer. Rent musikkpolitisk, er dette neppe programmene hvor musikken står mest i fokus. Petres spillelister skal i følge kanalsjef Marius Lillelien justeres noe i forhold til tidligere, men ikke i så stor grad at det kommer til å endre kanalens musikkprofil nevneverdig:
Fotograf: Espen Røst S.– De viktigste endringene går på at dagsendingene vil få en tydeligere profil på formatert musikk, mens kveldssendingene vil stå mer uavhengig av våre spillelister.
Med andre ord ikke så fryktelig stor forskjell fra gamle Petre, om vi kan tolke signalene direkte.

«Voldsom klemming»
Men det «musikkprogrammet» det satses mest på, er Marte, ledet av Petres nye programlederstjerne Marte Stokstad. Hun får to timer å boltre seg på hver eneste hverdag, og overtar Kalibers gamle sendetid; altså mellom klokken 14 og 16. Musikkprofilen i dette programmet kommer derfor kanskje tydeligere enn noe annet å understreke det skeptikerne i forkant har fryktet: En mer kommersiell og overfladisk musikkprofil.
«Marte Stokstad sprer godhet og glede fra 14-16 hver dag, og presenterer VG-lista på tirsdager. Det blir gjester, masse premier, dating og voldsom klemming. For ikke å glemme all den gode musikken!» heter det i Petres offisielle pressemelding om programmet Marte. Alle og enhver som fulgte Kaliber og det programmets kulturpolitiske kvaliteter har med andre ord all grunn til å frykte det verste. Grunn til frykt bør kanskje Radio 1 og andre overfladiske radiokanaler mest ha. For dette minner aller mest om nærradio på nasjonalt plan, hvor disse utsettes for ny og hard konkurranse fra statskanalen.

Fotograf: Espen Røst S.MusikkMisjonen fortsetter
Da er det mer interessant å skru klokken frem til 18, for til det klokkeslettet flyttes Kristin Winsents‘ etter hvert så etablerte og ikke minst velrennomerte MusikkMisjonen. Sendetiden er imidlertid kortet ned til to timer hver mandag, tirsdag og onsdag, mot tidligere tretimers sendinger senere på de samme kveldene. Profilen i programmet kommer ikke til å endres nevneverdig, mens et nytt ukentlig livekonsept fra NRK-studio infiltreres på programplanen.

På torsdager overtar Erik Eriksson alias DJ Friendly den samme sendetiden (18-20), og byr på mengder elektronika i segmentet mellom ambient- og chill out. Akkurat slik Petre-lytterne har blitt vant til gjennom hans morgensendinger om helgene, som for øvrig også fortsetter som før, bare med et litt senere starttidspunkt.

DJ Sunshine byr videre på klubbmusikk hver tirsdag mellom klokken 20 og 22, mens veteran Harald Are Lund tar over hver mandag fra klokken 20 til 22 og hver torsdag fra klokken 20 til 23. Den anerkjente programlederen erstatter HAL9000 og Jazzågitt med et program som enkelt og greit er navngitt som Harald Are Lund (det var den navnepolitikken da!).

Mere Pyro
Totto Mjelde og Asbjørn Slettemark fortsetter å by på tyngre rock av sorten de selv liker best i Pyro, og får attpåtil utvidet sin ukentlige sendetid, og sitter dermed tilbake med to timer sending hver tirsdag mellom klokken 20 og 22 (mot en times sending lørdag kveld før omleggingen). Med seg i programmene vil fremdeles Ernst Brünner stille som ekspert, mens Turboneger Happy-Tom skal være klar for mer «orakeltelefoni».

For de uetablerte
Urørt er et konsept som hittil har vært kjent som et forum for usignerte band og musikere på Petres internettsider. Fra nå av skal det også bli mulig å nå ut til massene gjennom radio, hvor Ragnhild Laukholm Sandvik får ansvaret for sendingen hver ukedag mellom klokken 22 og 24. Med seg i kulissene har hun tidligere Panorama-skribent, nå musikkprodusent i Petre; Jørgen Hegstad. Sammen skal de finne interessant rock, pop, elektronika og hip hop – stort sett plukket fra artister i etableringsfasen, og by på låter de mener fortjener litt oppmerksomhet. Men disse sendingene blir ikke utelukkende basert på musikere uten platekontrakt:
– Vi kommer også til å spille låter av signa band, bekrefter Sandvik overfor Panorama.
Fotograf: Espen Røst S.– Deriblant ting som eksempelvis Cato Salsa Experience og lignende. Her kommer vi til å plukke fra et utvalg som strekker seg to-tre år tilbake i tid. Forutsetningen for at vi skal inkludere noe her, er at det skal låte bra.
– Vi kommer også til å spille låter som ikke nødvendigvis havner på A- eller B-listen til Petre, men likevel låter som fortjener litt oppmerksomhet. Så saker fra forskjellige indielabler og denslags får også mulighet til å nå ut til folket gjennom Urørt på radio. I tillegg skal vi lage en egendefinert «hotlist», slik at programmet får sin egen faste spilleliste.

Konkludert er det kanskje på sin plass å anse Urørt som Petres mest spennende nye musikkprogram. Det skal i alle fall på sikt bli spennende å se hva de to musikkmisjonærene får til fra studioet på Tyholt i Trondheim.

Resten av musikkhverdagen på NRK Petre deles mellom DJ Vibeke (med sitt soul- og danceshow, ikke uventet døpt DJ Vibeke!) og NRS (National Rap Show), som fremdeles og inn i sitt ellevte år ledes av hip hop-veteran Tommy Tee. De to får sendetid hver fredag, henholdsvis mellom klokken 19-21 og 21-24.

Urørt-programleder Ragnhild Sandvik (bortimot eneste i Nye Petre uten program som er oppkalt etter seg selv) skal sammen med 19 år gamle Marius Strand videre lade opp til helg i programmet Petre Helg hver fredag mellom klokken 17 og 19. Dette blir ikke et rent musikkprogram, men vil også inkludere filmstoff, konkurranser og oversikt over helgas mange arrangementer landet rundt.

Helgen reddes av veteranene
Petre-helgen skilles fra Petre-hverdagen med andre konsepter. Tore Grøtte står eksempelvis opp klokken seks hver lørdag og søndag, og byr på to timer med (udefinert, men god…?) musikk frem til klokka bikker åtte. En annen veteran, Olle Abstract, går inn i sitt tiende år med programmet originalt nok døpt Abstract. her byr Fotograf: Rune Bendiksenhan i kjent stil på både nyere- og eldre klassisk klubbmusikk av ymse karakter. Sommervikar Christian Scharning får fast programtid hver lørdagskveld mellom klokken 20 og 22, hvor han serverer «åttitallsglede, fever funk, rock’n’fuck’n’roll, indiekjør, skrot og rot, glitter og glam». Alt dette skjer gjennom hans allerede etablerte program Trash Kassett Party. Gro Narvestad har også fått fornyet sin kontrakt, og fortsetter å spre svart musikk gjennom programmet Ambolt, hvor hun tilbyr knallhard metall av aller svarteste sort. Det skjer hver søndag mellom klokken 22 og midnatt.

De resterende timene i petredøgnet deles mellom humor (Urørt Humor og Kyrre), film (Filmpolitiet), fotball (FK Fotball), seksualopplysning (Juntafil) og lytterønsker (Petre Søndag).

Grunn til bekymring
Om Petre vil styrke eller svekke sin posisjon etter omleggingen gjenstår å se. Etter vår mening er det grunn til bekymring, spesielt med tanke på hvordan musikkprofilen som kanalen gjennom de siste ti årene har lagt seg på med ett kan brytes ned til å havne på nivå med en hvilken som helst uinteressant nærradio.

På den annen side skal ikke lyspunktene glemmes, for blant annet gjennom programmer som Urørt, Harald Are Lund, Pyro og klassikeren MusikkMisjonen, og ikke minst gjennom sjangerbestemte satsinger som Ambolt, NRS og Abstract, viser Petre fremdeles vilje til å fremme ny norsk og internasjonal kvalitetsmusikk. Men det er utvilsomt en tankevekker at alle de interessante musikkprofilerte programmene kun er satt opp på kveldstid, altså når folk flest ikke hører på radio. Til sammenligning får alle programmer som er bygget på et mer kommersielt, folkelig og populært tilsnitt, boltre seg på dagtid.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.