Schlinger – Sær glede

Schlinger – Sær glede

”Less is more” er et utsagn som denne anmelderen lenge har funnet mye sannhet i. Være seg det er bluesdynamikken til The White Stripes eller den knitrende lyden av Martin Horntveths frekvensleker. Dette er et begrep som også Paal Nilssen-Love og Håkon Kornstad har tatt inn over seg.

De tre langspilte sporene de avslører for lytteren på denne utgivelsen er av det fine slaget. Tidvis sprøtt umelodiske, men alltid på vei til noe, er musikken fra denne duoen herlig hektende.

Playmachine åpner albumet med forsiktige stikk fra høyttalerne. Det begynner stille med trommene til Nilssen-Love, før Kornstad legger seg frem. Sistnevntes saksofon blafrer frem med pust og blås og tar teten med lyden av trommer som et fjellgodt fundament. De legger seg ikke frempå med umiddelbar feng, men noe skjer etter som låta trer ut i minuttene.

De to musikerne finner rytmen og musikken danser formerlig av gårde – ut av stereoanlegget og ut i rommet. Lettsommelig tar Nilssen-Love av på stikkene og trekker med seg saksofonen; snart ender det hele i et befriende tempo som setter smilet på plass hos undertegnede.

One More Once er det mest surrealistiske stykket på denne plata. Her spinner de av gårde i en fart som kanskje minner mest om kaos. Men de finner likevel hverandre på måter som setter ting på plass. En stikkerekke fra Nilssen-Love kan engasjere en blåsersolo fra Kornstad og omvendt, og etter en rekke spillejobber sammen kjenner de hverandre godt nok til å ta spranget ut i intet. Hvilket de to forsåvidt også gjør både titt og ofte på denne utgivelsen.

Det siste sporet på skiva har vi hørt før i en kortere tapning. Arched Shape var å finne på Space Available, skiva Kornstad Trio fikk mye skryt av for en tid tilbake. Når to av trioens medlemmer gjør denne på nytt er det i et større format. Bidraget strekkes ut av sin originale form og legges frem av trommer og blås.

Dette albumet er blitt en lekekasse for to av landets beste jazzmusikere. De er kanskje snart tilbake i en eller flere av de andre prosjektene de er involverte i, men akkurat her hørtes alt ut som en lek ingen trengte ta for alvorlig. Slikt blir det raskt flott musikk av.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.