Studentveka i Sogndal åpner i morgen

Studentveka i Sogndal åpner i morgen

Konsertscenen i Sogndal heter Meieriet, og er drevet helt og holdent av studenter. Dette tidligere ysteriet har i løpet av de drøye fem årene det har eksistert rukket å opparbeide seg en anseelig status i musikk-Norge Snart er det bare de absolutt største navnene i Skandinavia som ikke har lagt turen innom den lille bygda innerst i Sogn- og Fjordane. Kent, Madrugada, Sondre Lerche, Morten Abel, Håkan Hellström og Jaga Jazzist har alle satt sitt preg på veggene bak scenen. Og det er bare noen av artistene som har stilt opp på Studentveka i Sogndal.

Én gang i året tar man imidlertid til for fullt, og lager festival med et program fullspekket med kjente og mindre kjente artister. Nå er det altså klart for Veka 2004, og mellom 10. og 21. februar er det disse som inntar scenene i Sogndal:

Fotograf: Camilla Søylandtirsdag 10. februar: Julian Berntzen

Den unge bergenseren har blitt sammenlignet med sin byskollega Sondre Lerche samt de noe mer klassiske navn som The Beatles og The Beach Boys. Ingen dårlig start for en debutant med andre ord, og musikken hans er blitt beskrevet som harmonisk og idyllisk, samt naiv, smektende og litt mystisk. Hvordan sogndølene vil reagere på den urbane bergenseren med sin fantasiverden Waffy Town gjenstår å se. Debutalbumet sto i alle fall til en klar femmer her i Panorama, og har høstet seksere i en rekke andre medier.

onsdag 11. februar: BigBang

For n’te gang er BigBang booket til Sogndal, og for like mange ganger blir det sikkert et heidundrende liv på Meieriet når bandet inntar scenen der. Øystein Greni og hans makkere i retrorockbandet BigBang har senest gitt ut liveplaten Radio Radio TV Sleep, mens forrige studioalbum var Frontside Rock’n’Roll som kom i mars 2002. Det begynner altså å bli en stund siden vi hørte noe nytt fra de tre gutta, men alle som har sett dem live vet at varene blir levert uansett.

u>torsdag 12. februar: Klovner I Kamp

Det har aldri før stått et hip hop-band på scenen på Meieriet, så dette blir en helt ny opplevelse for sogndalstudentene. Klovner I Kamp debuterte i 1999 med singelen Bare Meg, etterfulgt av Schwin året etter. Etter at rap på norsk endelig ble stuerent har folka i det oslobaserte kollegiet markert seg som noe av det ypperste moderlandet har å by på innenfor rapsjangeren. Den seneste plata Kunsten Å Fortelle ble belønnet med fem platespillere i denne publikasjonen, så at dette blir noe å se frem til er hevet over enhver tvil.

fredag 13. februar: Gluecifer

I 1995 så Gluecifer offentlighetens lys med den smått legendariske singelen God’s Chosen Dealer. Senere kom Fotograf: Anthony Hopkinslangspilleren Ridin’ The Tiger, og nå, ti år etter oppstarten, er de tilbake med ferske Automatic Thrill som er gruppas femte album. Mange husker dem kanskje fra albumet Basement Apes som nådde temmelig langt opp på mange kritikeres lister i 2002.
Gluecifer leverer møkkete, brutal rock av det beinharde slaget, og er uten sammeligning det mest høylydte bandet under Veka i Sogndal.

søndag 15. februar: Thomas Dybdahl

Da denne rogalendingen debuterte med …That Great October Sound i oktober 2002 var det mange som ble overrasket. Han kom liksom fra ingeting, og brått var han et av Norges heteste navn på singer/songwriter-feltet. Allerede i fjor kom oppfølgeren Stray Dogs som er et konseptalbum om jenta Cecilia som rømmer hjemmefra, men senere vender tilbake etter å ha fått en solid smak på hvordan livet kan være. ”…fortvil ikke, Thomas; Stray Dogs innfrir så det holder. Og vel så det!” uttalte Panoramas anmelder i forbindelse med utgivelsen, og den bejublede musikerens livetekke svikter nok heller ikke i Sogndal.

mandag 16. februar: Datarock

Bergensbandet Datarock har to EP-er bak seg, hvorav Computer Camp Love er den seneste. Musikken kan beskrives som ”casiopop”, og bandet er blant de mest spennende prospektene for årene som kommer. At data kan rocke virker vel kanskje noe sært for den Fotograf: Frode Jørumuinnvidde, men Datarock er ikke et «mikseband» i samme stil som for eksempel The Chemical Brothers. De har heller mer felles med synthpopen fra åttitallet, der navn som tidlig Spandau Ballet kan nevnes. En spesiell konsert med et spesielt band, som kanskje kan bli en spesielt bra opplevelse?

onsdag 18. februar: Nicolai / Rockatansky / Brimstone

Dette er en trippelkonsert med tre av de mest spennende nye gruppene i landet- alle står på trappene foran et gjennombrudd. Nicolai har vært Zoom-deltakere og har dermed spilt i Sogndal før. Med ukulelebasert ”tivolipop” er de definitivt noe for seg selv, men stemningen er god på konsertene.

Askøybandet Rockatansky har platen Roll Out The Red Carpet ute, og med vokalist Espen Thorbjørnsen vel tilbake fra Australia kan promoteringen endelig begynne. Stilen er klassisk syttitallsrock, med inspirasjon hentet fra band som AC/DC, Kiss og Led Zeppelin. Drømmen for bandet er ifølge dem selv å bli rockstjerner, så om drømmen blir virkelighet i Sogndal gjenstår å se.

Fotograf: Paul A. NordalBrimstone er også et bergensbasert band med store planer. Her er det musikalske fokus også rettet mot seksti- og syttitallet, og heltene er The Byrds og Bob Dylan. Den psykedeliske musikken er noe bandet verdsetter høyt, men som de sier selv; et ”dopband” er de ikke. Tvert imot har deler av bandet en fortid i black metal-band, så den musikalske ballasten er tydeligvis allsidig. Brimstone huskes også for sin fine opptreden under Panorama AidGarage i Bergen for ett år siden.

torsdag 19. februar: Morten Abel

Torsdag den nittende er den siste konserten under festivalen før en stand-up med Atle Antonsen og Johan Golden, og de lokale studentbandene avslutter kalaset to dager senere. Avslutningskonserten er dette året beæret en gammel traver i popen, nemlig Morten Abel.

Fotograf: Per HeimlyOm det finnes en ”king of pop” i Norge, er det ingen andre utfordrere til tittelen enn Morten Abel, som i fjor slapp sitt fjerde soloalbum Being Everything, Knowing Nothing. Platen fikk riktignok en heller lunken mottagelse i herværende avis, men stavangermannen har likevel så mye å gå på at han er der oppe uansett. Etter starten med The Mods tidlig på åttitallet har Abel greid å bli et helt unikt popfenomen i Norge. Tyve års fartstid og fremdeles artist med stor A og stjerne i ordets rette forstand. La gå om nivået på platene kanskje ikke er like høyt lenger, Morten Abel er likevel såpass kreativ at han leverer det han skal likevel, før eller senere. Et høydepunkt og en verdig avslutning på Studentveka i Sogndal 2004.

Ole Martin Hoel

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.