Ti år med rå lyd og fet musikk

Ti år med rå lyd og fet musikk

(Alle foto: Smalltown Supersound)

Ti år er lenge. Særlig med et enmannsforetak som kjemper i motvind mot en stadig mer profittjagende bransje. Det norske musikkmiljøet var i en helt annen fase da Joakim Haugland startet selskapet Smalltown Supersound for ti år siden.

Fotograf: Smalltown SupersoundDet fantes allerede da en rekke band som holdt høyt nivå, men den norske musikkscenen kunne likevel virke mer navlebeskuende enn hva den er nå. I løpet av de siste årene har det strømmet over av band som ikke har respekt for den eldre garde, samt gründere av selskaper, festivaler og klubber som holder høy internasjonal standard. Merkenavn som Blå, So What!, Quart, Rune Grammofon, Mono og All Ears er alle tydelige tegn på at norsk musikk er i skuddet som aldri før. Samtidig beres det stadig mindre preg av hva de måtte mene i utlandet.

Fotograf: Smalltown SupersoundEn døråpner
Smalltown Supersound er et selskap som siden oppstarten har gitt ut plater av knitrende fin standard. De arrangerer egne kvelder i flere byer her hjemme, for ikke å glemme i London og på den spanske Sonar-festivalen. Slik bygges broer – og et godt rykte i det internasjonale miljøet.

Men dette hadde ikke vært mulig uten god musikk. Det har knapt nok blitt sluppet noe musikk på denne etiketten som ikke har hatt stjernekvalitet. For å trekke frem noen eksempler har Hei av Kim Hiorthøy og debutalbumet til Sir Dupermann begge slått undertegnede i bakken på en måte som er sjelden. I det siste har brødrene Horntveth på hver sin måte skutt blink med sine respektive soloutgivelser.

Fotograf: Smalltown SupersoundNå deler Haugland selskapet i to, fordi det skal fokuseres på to sider av musikkbildet her hjemme. Det har vært et spennende tiår og det ser heldigvis ikke ut til å stoppe med det første. Dette feires med en rekke konserter som i kveld sparkes i gang på Blå, hvor festivalen i sin helhet feires de kommende dagene. Dette med et rent ut fantastisk program som spenner over dette glimrende selskapets katalog.

Slik er jubileumsprogrammet lagt opp:

Torsdag 19. februar 2004 (fra kl. 20.00):
The Thing (live)
Jazzkammer / Sir Dupermann (live)
Martin Revheim (DJ)

Fredag 20. februar 2004 (fra kl. 21.00):
Mental Overdrive (live)
Kim Hiorthøy (live)
Fotograf: Smalltown SupersoundMartin Horntveth (live)
Paal Nilssen-Love & Mats Gustafsson (live)
Rune Danielsen (DJ)
Joakim Haugland (DJ)

Lørdag 21. februar 2004 (fra kl. 21.00)
Jaga Jazzist (live)
Per Martinsen (DJ)
Joakim Haugland (DJ)

Her følger et utdrag fra arrangørens egen programtekst:

Fotograf: Smalltown SupersoundJAGA JAZZIST
“…a winsome collision of styles
works wonders.” (THE FACE)
Bandets 2 album ”A Livingroom Hush” og ”The Stix” ble begge lansert internasjonalt av Ninja Tune/Smalltown Supersound til panegyriske anmeldelser og utsolgte konserter. Nå er bandet hjemme for å skrive sitt neste album og for å feire Smalltown Supersounds 10 års jubileum. Jaga leverer noen av sine beste konserter når de spiller på Blå, og siden dette blir bandets eneste Oslokonsert i 2004, burde fansen kjenne sin besøkelsestid.

MENTAL OVERDRIVE
Med den fantastiske 12-tommeren “Me EP” signaliserte Per Martinsen at han var tilbake igjen med sitt Mental Overdrive prosjekt. Og takk for det. Siden sent 80-tall har Per Martinsen vært en av de store innovatørene innen elektronisk musikk (bl.a. med utgivelser på legendariske R&S Records), nasjonalt såvel som internasjonalt. Mental Overdrive ble vekket av dvalen ved at David Byrne skulle sette sammen et album med elektronisk musikk fra hele verden – her havnet Mental Overdrive sammen med bl.a Mouse on Mars, Pole, Schneider TM og mange flere. Deretter fulgte ”Me EP” og i løpet av 2004 kommer det et helt nytt album – på Smalltown Supersound.

THE THING
For øyeblikket kanskje en av verdens beste jazztrioer. Man skal iallefall lete lenge etter en match til Paal Nilssen-Love, Mats Gustafsson og Ingebrigt Håker Flatens energi og intensitet. Dette er skitten garage rock spilt i et klassisk jazztrioformat. Forvent hysteriske versjoner av bl.a White Stripes, Yeah Yeah Yeahs, PJ Harvey og Sonics. Trioen har gitt ut 2 strålende album på Crazy Wisdom/Universal, men er nå signet på Smalltown Supersound. Deres nye album ”Garage” vil komme ut i løpet av våren. Forrige gang de spilte på Blå var det for fullt hus, og det ble ifølge noen en av de sterkeste konsertene som har blitt arrangert her noensinne.

KIM HIORTHØY
Fotograf: Smalltown Supersound“Clean, convivial and utterly
wonderful” (MOJO)
Kim Hiorthøys debutalbum “Hei” og oppsamlingsplaten “Melke” fikk mye ros verden over. Med musikken som med design, illustrasjoner, bøker osv, har Hiorthøy skapt sitt eget, helt spesielle univers: elektronisk pop med naiv sjarm og varme. Live-settene har vært noe hardere og tyngre, men er utført med samme lekenhet og orginalitet som albumene. Hiorthøy er også en svært viktig bidragsyter til Smalltown Supersound-labelen, blant annet med sin design. I løpet av våren kommer det 3 utgivelser med Hiorthøy: en ny EP, et live album og et album med field-recordings. Dette og Øya-festivalen blir Kims eneste Oslo-opptredener i år.

MARTIN HORNTVETH
“… a decidedly raw, in-the-red strain of electronica that combines the crunching, twitchy beats of Funkstörung, horror-movie melodrama, white noise blasts, and woozy synth melodies. Impressive.”(Peter Margasak, Chicago Reader )

Jagas trommeslager har de siste årene gjort seg solid bemerket med sine 2 solo EPer ”Fast Motion EP” og Skull EP” (som forøvrig nå er samlet på en LP). Dette har ført til at Horntveth har spilt over hele Europa og USA med sitt enmanns elektroniske freakshow. Horntveths intense og eksentriske sceneopptredener har nærmest fått et kultstatus.

PAAL NILSSEN-LOVE / MATS GUSTAFSSON
Fotograf: Truls HauglandPaal Nilssen-Love og Mats Gustafsson har begge spilt med de største. Mats med Jim O` Rourke og Thurston Moore (som han har Anonymous Diskaholics Trio med), David Grubbs, Ken Vandermark, Peter Brötzmann, Joe McPhee og Sonic Youth. Paal med Ken Vandermark, Joe McPhee, John Butcher, Peter Brötzmann, samt som medlem av The Thing, Scorch Trio og Atomic. Når de spiller med hverandre, blir det en skandinavisk duo av høyeste klasse. Deres duoplate ”I Love It When You Snore” er utgitt på Smalltown Supersound.

SIR DUPERMANN / JAZZKAMMER
Fotograf: Smalltown SupersoundDet såkalte Duperkammer prosjektet ble egentlig startet ved at Jørgen ”Sir Dupermann” Træen måtte steppe inn for Lasse Marhaug for noen Jazzkammerjobber i Singapore. Deretter ble prosjektet booket til Sonarfestivalen i Barcelona, noe som også førte til at Duperkammer EPen ble utgitt på Smalltown Supersound. Landets fremste lyd-freaks Jørgen Træen, Lasse Marhaug og John Hegre (Kaptein Kaliber) opptrer for første gang sammen i Oslo.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.